8 tips för att lyfta fram din arbetslivserfarenhet på ditt CV

Nu är det dags att skapa ditt CV och komma tillbaka ut på arbetsmarknaden. Men hur ser du till att rekryterare hittar ditt CV i den långa listan över ansökningar?

Genom att lista din arbetslivserfarenhet och dina färdigheter så exakt, tydligt och koncist som möjligt på ett läsarvänligt sätt!

Du kanske har många års erfarenhet och är perfekt för jobbet, men om ditt CV är för långt eller komplicerat kommer det att hamna i papperskorgen.

Rekryterare, oavsett om det är byråer eller internt, spenderar inte mer än några minuter på att skumma igenom varje ansökan. Om de inte hittar vad de letar efter, går de vidare.

Det betyder att det är upp till dig att se till att ditt CV sticker ut och att det är du som får gå på intervju. Förutom att använda en professionell CV-mall kommer innehållet i ditt CV att avgöra om du kommer att bjudas in till en anställningsintervju eller inte.

Därför är här 8 tips på hur du listar din arbetslivserfarenhet och skapar ett vinnande CV.

Skapa ditt professionella CV nu

Arbetslivserfarenhet exempel för kundservice

Arbetslivserfarenhet exempel

Ladda ner detta exempel på CV för kundtjänst som PDF

1. Börja med ditt senaste eller mest relevanta jobb

Arbetsgivare vill veta vilken erfarenhet du har som är relevant för deras lediga tjänst. Det är därför du måste börja från ditt nuvarande eller senaste jobb och jobba dig bakåt. Fokusera på det ansvar som nämns i platsannonsen och utelämna allt som är irrelevant.

Endast i undantagsfall kan du välja att inte börja med din senaste arbetslivserfarenhet. Till exempel, när du just har tagit examen och ditt sidojobb är din senaste arbetslivserfarenhet, medan du har gjort en praktik som är mer relevant för den potentiella arbetsgivaren.

Tips: Om du inte har någon arbetslivserfarenhet, lista utbildning och specificera din högsta nivå av skolgång. Du kan också lista hobbyer och intressen om de relaterar till den lediga tjänsten. Men inkludera inte grundskoleutbildning.

2. Använd kort, skarp text för att fånga läsarens öga

Du vill att ditt CV ska vara både lättläst och informativt. Undvik långa meningar och lista din arbetslivserfarenhet i punktform. Välj nyckelord från platsannonsen som matchar din arbetslivserfarenhet och anpassa din formulering så att den överensstämmer med dem.

3. Fokusera på vad du faktiskt kan göra som kommer att gynna arbetsgivaren

Lista förvärvade kunskaper, utvecklade färdigheter och kompetenser, prestationsresultat och beprövade ansvarsområden. Matcha dem med det jobb du söker och skriv det på ett sätt som sticker ut. Tänk på varje aspekt på detta sätt – om arbetsgivaren tar referenser från tidigare arbetsgivare– skulle denna arbetslivserfarenhet bekräftas som korrekt?

Skapa ditt professionella CV nu

4. Korta meningar och punkter är ett måste

Korta meningar är läsvänliga och förmedlar din relevanta arbetsupplevelse exakt. Punkter ger meningar utrymme och visar ordning i informationen. Sätt inte massor av meningar i en enda punkt. Plocka istället ut relevant information och se till att irrelevant information utesluts.

5. Ge relevant upplevelse mest uppmärksamhet

När du listar din arbetslivserfarenhet ordnar du den så att den matchar ansvarsordningen i platsannonsen. Du vill ha lämplig arbetslivserfarenhet i toppen så den sticker ut. Lista andra upplevelser kort längre ner, eller utelämna dem om de inte är relevanta.

6. Anpassa dina jobbtitlar så att de matchar dem i platsannonsen

De flesta jobb har olika titlar beroende på företag. Så anpassa dina jobbtitlar, men förvräng inte dig själv. Detta är ett viktigt steg för att komma förbi CV-tolkningsprogram som letar efter specifika nyckelord och automatiskt avvisar alla applikationer utan dem.

En servitör kallas till exempel också för en servitris och en kypare. Genom att använda den potentiella arbetsgivarens terminologi kan de också känna igen din arbetslivserfarenhet omedelbart.

7. Matcha din profilsammanfattning med ditt CV

Varje vinnande CV börjar med en kort profilsammanfattning. Nämn kortfattat viktiga arbetslivserfarenheter i denna sammanfattning och förstärk sedan informationen i ditt CV. Om en rekryterare är imponerad av din profilsammanfattning läser de vidare. Det är viktigt att de hittar de stödjande detaljerna i CV-kroppen också. Kom ihåg att även inkludera prestationer som relaterar till din arbetslivserfarenhet om du har några.

8. Inkludera detaljer om imponerande resultat och enastående prestationer

Det handlar inte bara om att få ditt jobb gjort – det är att lista resultat och prestationer som är utöver vad som förväntas. Inkludera information baserat på situationen, vad du gjorde och vad slutresultatet blev. Inkludera dock bara information som kan verifieras på något sätt. Om du inte har några stora prestationer ännu är det bra eftersom det inte är nödvändigt för att få en intervju.

Förfina din arbetslivserfarenhet innan du skriver ditt CV

Spara tid genom att göra ett grovt utkast för din arbetslivserfarenhet. Lista alla dina nuvarande och tidigare jobbansvar och jämför dem sedan med jobbposten. Använd bara de som är viktiga och välj bort resten. Ordna om dina arbetsuppgifter för varje jobb så att det mest relevanta är högst upp.

Arbeta enligt denna snabba checklista –

  • Beskriv kortfattat varje ansvar, med fokus på viktig information
  • Lista färdigheter och kompetenser som används och erhållits i varje position
  • Inkludera enastående prestationer där det är relevant
  • Börja varje jobb med en kort beskrivning av din roll
  • Lägg till jobbutbildningskurser

Skapa ditt professionella CV nu

Det finns en lucka i mitt CV; Vad ska jag göra?

Få inte panik – det finns sätt att hantera detta på och som inte får ditt CV att se dåligt ut.

Många människor har luckor i sitt CV av en mängd olika skäl. Ibland är det för att de umgåtts med sina barn eller har tagit hand om en släkting. Andra gånger kan det vara omfattande resor eller bara ett sabbatsår. Men det är inte något som hindrar dig från att bli anställd.

Om det bara är några månader kan du komma runt det genom att bara använda år för varje jobb på ditt CV istället för månader och år. Om du inte hade ett jobb på ett år eller mer kan du lämna datumen som de är på CV:t. Förklara sedan kort gapet i ett kort följebrev.

Om din erfarenhet matchar jobbet är det osannolikt att en rekryterare inte kontaktar dig. När de gör det kan du kort förklara klyftan.

Jag har tidigare haft ett sidojobb: ska jag nämna det?

Allt på ditt CV måste vara relevant för det jobb du söker. Om ditt sidojobb inkluderade färdigheter och erfarenhet som anges i jobbposten, inkludera det - om inte, lämna det utanför.

När du redan har lämplig erfarenhet är sidojobb inte relevanta om du inte fick färdigheter av värde. Till exempel, om du arbetade som deltidsservitör vid något tillfälle och nu söker jobb som restaurangchef, lägg till det. Det visar att du alltid har haft ett intresse för mat- och dryckesindustrin.

Där du har liten eller ingen arbetslivserfarenhet är det dock bäst att nämna alla sidojobb för att visa att du har erfarenhet på arbetsplatsen. Även om arbetslivserfarenheten inte stämmer finns det discipliner vi lär oss.

Avslutning

Din utbildning, kompetens och arbetslivserfarenhet är av största vikt när det gäller att bli anställd, men hur du presenterar det spelar lika stor roll i början.

Särskilt idag, där de flesta jobbsvar initialt screenas genom att tolka programvara. Ditt CV kan inte vara en långdragen "historia"; Det måste vara ett kort, skarpt, professionellt dokument som belyser dina förmågor.

Annars får du ingen intervju, och du kommer inte att bli anställd.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.