Lägga till prestationer i ditt CV - ett sätt att få fler intervjuer

Sätt dig in i en arbetsgivares situation. Du går igenom CVt för en kandidat. De påstår sig ha de färdigheter och kompetenser som du specifikt letar efter. De har också de år av arbetslivserfarenhet du behöver. Så långt är allt bra kan man säga. Men om kandidaten misslyckas med att lyfta fram sina färdigheter genom att nämna prestationer, medan de andra kandidaterna i din lista över CV visar sitt mervärde genom att nämna prestationer som "ökade kundlojaliteten med 15%", skulle du kalla den personen på en intervju? Jag gissar att så inte är fallet. Så var inte den kandidaten. Öka dina chanser att få komma på intervjuer genom att lyfta fram dina prestationer.

Skapa ditt CV

Ska du lägga till prestationer i ditt CV och varför?

Kort sagt, ja. Du bör absolut lägga till prestationer i ditt CV. Det kräver lite ansträngning, men det kan ge dig en enorm fördel jämfört med andra kandidater. Här är varför.

På ett CV kan en kandidat göra anspråk på alla färdigheter. Det är lika enkelt som att bara lägga till dem i kompetensdelen. Men att göra detta lämnar dina kunskaper och nivå av skicklighet ganska abstrakt till arbetsgivarna. Låt dem istället använda sin fantasi genom att visa hur du får dessa färdigheter i rullning och dela de prestationer som resulterade från dem. Att göra det skulle vara mer intressant för din nya potentiella arbetsgivare. Kom ihåg, de flesta arbetsgivare är helt enkelt intresserade av vad du kan göra för dem. Att dela prestationer är ett bra sätt att visa dem och väcka deras intresse.

Gör inte misstaget att tro att du har ett enkelt jobb och därför finns det inga prestationer värda att dela. I praktiskt taget alla roller kan du göra meningsfulla saker som gör skillnad, oavsett jobb eller titel! Tänk på allt som framhäver dina färdigheter på jobbet.

Vad är bra exempel på prestationer att dela på ditt CV?

Naturligtvis beror allt detta på din situation. I första hand är det viktigt att välja prestationer som din potentiella arbetsgivare kan förstå och relatera till. Detta innebär att du måste stryka alla företagsrelaterade jargonger och förkortningar. En utomstående måste kunna förstå vad du har åstadkommit och varför det är meningsfullt.

I allmänhet är kommersiella företag intresserade av att antingen öka omsättningen, öka kundnöjdheten eller minska kostnaderna. Om du är fast på vad du ska skriva så undersök företagets nuvarande dagliga utmaningar, särskilt utmaningarna i samband med den roll du söker. Kolla in arbetsbeskrivningen för ledtrådar till vad utmaningarna kan vara. Om du redan har kämpat med liknande utmaningar i en tidigare roll, se till att dela dessa prestationer!

När du väljer vilka prestationer du ska visa, tänk på prestationer som lätt skulle kunna överflyttas till situationen för den potentiella arbetsgivaren. Tala inte om absoluta siffror, utan snarare procentsatser. På så sätt kan en arbetsgivare enkelt tillämpa prestationen i sin egen situation. Till exempel, Vad skulle det betyda för mig (arbetsgivaren), om kandidat X (du) skulle kunna öka konverteringen med 15%?

För att ge dig lite inspiration av möjliga prestationer du kan lägga till ditt CV har vi kommit fram till några exempel på goda prestationer för en stor mängd roller och branscher. Kolla in dem nedan;

Kundservice

  • "Skapade kommunikationsflöden för nya klienter, öka den totala kundnöjdheten med 20%"
  • "Ledde ett projekt för att starta upp en utomeuropeisk avdelning"
  • "Åstadkommit en 15% ökning av NPS bland kunder, som inledningsvis lämnat in ett klagomål"

Gästfrihet

  • "Införde en ny meny, vilket minskar kostnaderna med 10% samtidigt som man behöll tillfredsställelsen och förbättrade omsättningen"
  • "Samorganiserat nyöppnings- och pressevenemang av en biograf"
  • "Utvecklade och genomförde en ny gäststrategi, vilket resulterade i att gästerna spenderade 15% mer på assistans och en 9% högre NPS"

Designer

  • "Tillverkade det grafiska mönstret för framsidan av Forbes Magazine januari 2020-bilagan"
  • "Ledde den konceptuella fasen av en stor företagsprofilering"
  • "Minskade kundkontaktsamtal med 30%, med en förbättrad UX för ett försäkringsbolag"

Försäljning

  • "Uppnådde ett 35% högre genomsnittligt ordervärde än andra Account Managers, tack vare sublima upp- och korsförsäljning färdigheter"
  • "Initierade ett klientbevarande program, vilket resulterade i en 70% högre kvarhållningsgrad"
  • "Återkopplade till en tidigare topp 10 klient, som hade skrivit på med en konkurrent"

Inköpare

  • "Genomförde en ny sourcingkampanj, vilket resulterade i 3 större nya leverantörskontrakt"
  • "Satte ihop ett praktikprogram för min avdelning, vilket skapade ett konstant inflöde av nya talanger"
  • "Övervakade lagerhantering under en leverantörssänkning, vilket förbättrade tillgänglighetsnivån för servicetjänster med 33 %"

Marknadsförare

  • "Minskade totala annonsutgifter med 13,2%, samtidigt som inflödet av leads ökade med 3%"
  • "Samskrivit en artikel med min arbetsgivare i New York Times"
  • "Utvecklade en ny kundresa, vilket ökade den genomsnittliga konverteringsgraden med 15%.

Konstruktion

  • "Påtvingade nya statliga säkerhetsprotokoll, undvek höga böter inklusive nedstängning av byggarbetsplatsen"
  • "Ledde ett team på 8, möte 40% fler deadlines med stark samarbetsförmåga och utmärkt planering"
  • "Vann utmärkelsen Årets anställd"

Ingenjör

  • "Utvecklade ett avgassystem, vilket minskade bränsleförbrukningen med 6,4% och koldioxidutsläppen med 13,8%"
  • "Publicerat en artikel om Storm Surge Barrier Protection i Journal of Marine Science and Engineering"
  • "Förbättrade solcellseffektivitet med 9%, som kombinerar en ny design med nya material"

Om du lägger till irrelevanta prestationer i ditt CV?

Tänk dig att du har gjort något riktigt imponerande, som att springa ett maraton. Är det något att ta med i din meritförteckning om du söker jobb som till exempel Försäljningsrepresentant? Trots allt är det svårt att hävda att din utmärkta kondition kommer att hjälpa dig att framgångsrikt klara av ditt jobb.

Vi rekommenderar dock starkt att lägga till irrelevanta prestationer också. Dina löparfärdigheter kanske inte hjälper dig att kontrakt nya kunder, men att springa ett maraton visar på en hög nivå av disciplin och motivation.

Vi rekommenderar sökande som lägger till en irrelevant prestation att lägga till minst en eller två prestationer som visar prestationer som direkt rör den lediga tjänsten. På så sätt visar du att du inte bara brinner för dina hobbyer eller intressen i ditt privatliv men också är målsökande i en professionell miljö.

Var och hur du lägger till prestationer i ditt CV?

Återigen, det finns inget enkelt svar på denna fråga. Vi råder alltid till att rangordna de olika avsnitten i ditt CV efter betydelsen för ansökan. Vilket innebär att om dina prestationer är av stort värde för din ansökan, bör de presenteras högt upp på första sidan i ditt CV. Är prestationerna mindre relevanta för den potentiella arbetsgivaren? Flytta ner dem för att ge plats för de avsnitt som är viktiga, till exempel färdigheter eller ditt personliga uttalande.

Prestationer kan presenteras på två olika sätt;

  • Lägga till ett separat avsnitt för prestationer
  • Inkludera dem inom beskrivningarna av dina tidigare roller under avsnittet "Yrkeserfarenhet"

Om du verkligen vill betona dina prestationer är det bäst att lista dem under ett separat, dedikerat avsnitt. På så sätt sticker de ut och kommer inte att missas. Om du vill gå vidare med ett något mer blygsamt sätt att inkludera dem på, kan du nonchalant presentera dem som punktlistor inom beskrivningen av din yrkeserfarenhet.

CV exempel – Marknadsföring

Prestationer kan antingen läggas till i avsnittet "Arbetslivserfarenhet", eller så kan du välja att markera dem i ett separat avsnitt, enligt bilden nedan.

CV exempel – Marknadsföring

Exempel på CV med prestationsavsnitt

Exempel på CV med prestationsavsnitt

Om du behöver mer inspiration så kolla in resten av våra cv mallar och exempel.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.