Skapa ett vinnande kundtjänst-CV – ta reda på hur du gör det här!

Kundtjänstrepresentanter är nyckelpersoner i alla organisationer eftersom de kan stärka eller försvaga ett företag. Om du är en stjärna när det gäller att hjälpa kunder så vill du skapa ett vinnande kundservice-CV för att få det jobb du förtjänar.

Människor betygsätter ett företag utefter hur de behandlas vid första kontakt, och om de lämnas frustrerade och irriterade försvinner deras varumärkeslojalitet tillsammans med deras köpkraft. De bästa kundtjänstrepresentanterna vet att de är frontlinjen för support och bär varumärkesbilden i sina händer. De gör allt de kan för att ge bästa möjliga support och hålla kunderna nöjda med information om produkter, funktioner och tjänster.

Om du vill övertyga en potentiell arbetsgivare om att du har det som krävs för att göra kunderna nöjda och komma tillbaka, måste ditt CV visa upp den attityden direkt. Det är en återspegling av ditt professionella jag, så det måste imponera.

Den här artikeln visar hur du bäst belyser dina färdigheter och styrkor, och vi ger dig exempel på kundservice-CV för att se hur de ska se ut.

Exempel på CV – Kundtjänst

Exempel på CV

Ladda ner detta exempel på CV för kundtjänst som PDF

Skapa ditt professionella CV nu

När du tittar på denna CV-mall för kundservice kan du se hur David belyser sin erfarenhet av sina års erfarenhet i sin sammanfattning, samt hur han nämner att han leder ett team. Läsaren vet omedelbart att han har tillsynskompetens och förstår den kortsiktiga försäkringsbranschen mycket väl. Båda är indikationer på att David letar efter en mer ledande roll som stöds av hans senaste certifieringar och utmärkelser samt hans stadiga karriärframsteg. Detta är tecken på att han letar efter långsiktiga utsikter och är osannolikt att gå vidare snabbt när han väl utsetts. David valde den snygga och professionella Edinburgh-mallen, som kan användas med eller utan foto, för att sticka ut.

Att sammanställa ett vinnande CV kräver planering i förväg, så ställ lite oavbruten tid åt sidan. Närma dig det som ett projekt som får vad du har att erbjuda på papper så exakt som möjligt så att läsaren får lära känna dig genom att bara skumma igenom det.

Hjärtat i varje bra skräddarsytt CV är ett master-CV, ett omfattande dokument som täcker all din utbildning, kompetens och arbetshistoria.

Dokumentet måste:

  • Flyta, var logisk och läsvänlig
  • Vara vanligt svart teckensnitt på en vit bakgrund
  • Var felfritt utan stavfel eller dålig formatering
  • Vara välpresenterat, rent, väl förslutet, organiserat och professionellt
  • Börja med ditt senaste eller nuvarande jobb och arbeta dig bakåt till ditt första jobb
  • Lista utbildning och kvalifikationer på samma sätt
  • Inkludera både mjuka och hårda färdigheter
  • Inkludera korrekt referensinformation för varje jobb eller roll

Ta dig tiden för att se till att inget utelämnas eftersom detta CV utgör grunden för alla framtida jobbansökningar. Det kan vara så långt som det behöver vara, så var detaljerad.

Inkludera varje jobbtitel, allt ansvar och eventuella prestationer i varje roll. Självklart kommer detta att vara tidskrävande, men det är viktigt för framtida framgång.

Medan du skriver ditt huvud-CV, gör kopior av alla relevanta kvalifikationer, utmärkelser, referensbrev och allt annat som betyder något. Spara allt tillsammans i en säker fil ihop med ditt CV och förvara det där du enkelt kan komma åt det.

Korrekturläs och redigera alltid ditt huvud-CV noggrant, så att det är felfriyy. Om möjligt ber du någon annan att också kontrollera det. Du vill inte att grundläggande grammatikfel ska få läsarna att sluta läsa.

Inkludera dina kundtjänstfärdigheter

Kompetensen för kundtjänstroller varierar från en bransch till en annan, men kärnkompetens krävs över hela linjen.

Förbise ingenting när du sammanställer dina kundtjänstkunskaper. Lista alla dina färdigheter, mjuka och hårda, även om du bara använde dem en kort stund eller flyttade mellan branscher. Mjuka färdigheter kanske inte är så uppenbara för dig eftersom du använder dem dagligen.

Så för varje roll, ta dig tid att ta reda på vad du gör och vilka färdigheter som är nödvändiga för att göra ditt jobb efter bästa förmåga.

Här behövs några avgörande mjuka färdigheter inom kundservicen –

  • Anpassningsförmåga: hanterar i varierande och ofta snabbt föränderliga situationer
  • Empati: förstå någons känslor och synvinkel
  • Självkontroll: att hålla sig lugn inför förändring och utmaning
  • Tålamod: veta när du ska vänta, när du ska svara och när du ska vidta åtgärder
  • Effektivt lyssnande: lyssna för att förstå och låta talaren veta att han/hon hörs
  • Övertalning: erbjuda lösningar på problem genom att vinna kundernas förtroende
  • Positivt språk: använda optimistiskt och lugnande språk för att lugna negativitet och vinna kundernas förtroende
  • Tydlig kommunikation: vidarebefordra information på ett enkelt och lättförståeligt sätt
  • Ta ansvar: se till att frågor löses, oavsett vem som har fel

Tekniska eller hårda färdigheter varierar beroende på vilken bransch du är i, men du kommer att behöva -

  • Erfarenhet av att arbeta med vissa program
  • Språkkunskaper
  • Produktkunskap och specifikationer
  • Fullständig förståelse för användarvillkor
  • Kunskap om branschlagar och förordningar
  • Information om marknadsföringskampanjer och erbjudanden
  • Förtrogenhet med försäljnings- och redovisningsprocesser

Personligt uttalande kontra en profilsammanfattning

Du behöver inte ett personligt uttalande för ett kundservice-CV, men du ska skriva en profilsammanfattning i början av varje skräddarsytt CV. Även om du kan skriva en sammanfattning och justera den för flera liknande ansökningar, är det bäst att skriva om sammanfattningen varje gång om det finns någon tidsfördröjning.

Läs mer om ett personligt uttalande (antingen länk i text eller textruta)

Här är exempel på sammanfattande uttalanden på olika nivåer av förmågor och kompetens. Den fetstilta texten anger relevant information som omedelbart låter läsaren veta viktiga detaljer innan han eller hon läser resten av CV: t.

Kundtjänst - exempel på profilsammanfattning - senior

Stark kundtjänstrepresentant med 10 års erfarenhet inom korttidsförsäkringsbranschen som betjänar både privat- och företagskunder. Jag är en mycket skicklig, effektiv lyssnare och tydlig kommunikatör med fokus på att desarmera konflikter och lösa klientfrågor så snabbt som möjligt. Enastående organisatoriska färdigheter möjliggör kvalitetsserviceleverans, och jag upprätthåller den högsta integritetsnivån för att säkerställa både kundens och företagets förtroende och säkerhet. Alla mina korttidsförsäkringscertifieringar är uppdaterade. Jag är en kompetent lagspelare som kan inspirera och låta mig inspireras av mitt team. 

Kundtjänst - profilsammanfattningsexempel - erfaren

Jag är en dedikerad kundservicerådgivare med 5 års erfarenhet av korttidsförsäkring som betjänar en portfölj av kunder med högt nettovärde. Etik, integritet och konfidentialitet är avgörande för att behålla mina kunder, och jag tar dessa egenskaper till alla aspekter av kommunikation och engagemang. Jag håller för närvarande på att slutföra CII-certifieringar, och jag är angelägen om att bredda min kortsiktiga kunskap om affärsskydd.

Kundtjänst - profilsammanfattning exempel 3 - oerfaren

Jag är en ivrig och entusiastisk kundvårdskonsult med 18 månaders erfarenhet av korttidsförsäkringar som vill få bredare branschexponering. Jag kan hantera inkommande samtal, ha starka organisatoriska färdigheter och kunnande för att lyssna på kundernas frågor så att de snabbt kan lösas. Jag är en lagspelare som är angelägen om att lära av andra att utvecklas i min karriär.

Vad är skillnaden mellan en profil och ett personligt uttalande?

En profilsammanfattning är ett kort uttalande som inkluderas i början av ditt CV, medan ett personligt uttalande är en längre, separat motivation.

En profilsammanfattning är vanligtvis mindre än 100 ord. Ett personligt uttalande sträcker sig från 500 till 1000 ord.

Profilsammanfattningar kan också kallas – "översikt", "professionell sammanfattning", "kompetens-/kvalifikationssammanfattning" eller "professionell bio".

Vilken ska jag använda?

Yrkes-, lednings-, chefs- och specialistroller drar nytta av ett personligt uttalande. De kan också användas för tillträde till högskoleutbildningar och praktikplatser.

Å andra sidan drar varje CV nytta av en kort profilsammanfattning eftersom den ger läsaren insikt i vem du är innan de läser ditt CV.

Det är därför det är viktigt att ta sig tid när du skriver båda uttalandena och att du skriver dem specifikt för varje jobb du söker. Det är din möjlighet att sticka ut från andra CV eftersom alla sökande har liknande kvalifikationer och erfarenhet.

En optimistisk, ärlig och informativ profilsammanfattning eller personligt uttalande är din nyckel till att vinna den första intervjun.

Vad måste jag säga?

Även om en profilsammanfattning är kort måste den fortfarande vara relevant för läsaren. Arbeta utifrån platsannonsen och använd din erfarenhet, inkludera hårda och mjuka färdigheter, många års erfarenhet och eventuella nyckelord du kan identifiera. Du vill matcha din sammanfattning med arbetsgivarens krav så mycket som möjligt.

Tänk på dessa punkter –

  • Jobbtiteln
  • Framhäv dina kunskaper
  • Inkludera många års erfarenhet
  • Täck viktiga mjuka och hårda färdigheter
  • Matcha det med arbetsgivarens krav

Ett personligt uttalande måste innehålla samma information som din profilsammanfattning, men den utökas för att ge bredare information om dina färdigheter och erfarenheter. Det låter dig också uttrycka viktig information som varför du valde en specifik karriär, vill börja i branschen eller varför du vill byta karriär.

Ta dig tid att matcha ditt personliga uttalande med arbetsgivarens krav så mycket som möjligt också.

Oavsett vilken information du bestämmer dig för att inkludera, så håll båda uttalandena vänliga, konversationsmässiga och optimistiska; Det är det första intrycket som potentiella arbetsgivare får av dig.

Skapa ditt professionella CV nu

Så här använder du ditt huvud-CV

När ditt huvud-CV är klart kan du söka jobb snabbt och vara säker på att du inte kommer att utelämna några viktiga detaljer.

När du ser ett jobb du vill söka, läs igenom det mycket noggrant och notera de viktigaste kraven. Ofta använder arbetsgivare nyckelord i arbetsbeskrivningen för att sålla bland ansökningar.

Sållandet är ett sätt att sortera ut lämpliga sökande från resten med hjälp av nyckelord och poängsättning. Om ditt CV för ett kundtjänstjobb slutar i "resten" kommer du inte att höra ett ord igen annat än ett artigt standardmeddelande om att de tackar.

Det bästa sättet att identifiera nyckelord i en jobbannons är att läsa igenom arbetsansvaret för att direkt relaterade ord. Om du till exempel arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, leta efter relaterade termer i arbetsbeskrivningen, till exempel gästbokning, gästservice, bankett, catering, beläggning, resor och turism etc.

Tänk på att företag kan ha olika titlar för kundtjänstjobb. Tänk också på titlar som kundrådgivare, kundassistent, kundvård, kundsupport, kundframgång och mer.

Ditt nästa steg är att kondensera ditt huvud-CV till ett snyggt kundtjänst-CV som kommer igenom tolkningsprogram och omedelbart fångar läsarens uppmärksamhet. Du uppnår detta genom att extrahera relevant och viktig information från ditt huvud-CV och överföra den till ett CV för kundtjänstfärdigheter som är skräddarsytt för det specifika jobbet.

Det är viktigt att veta att rekryterare och arbetsgivare bara spenderar sekunder på varje ansökan innan de går vidare eftersom de letar efter exakt information. Om de inte ser detta, läser de heller inte vidare. Att placera relevanta nyckelord i din ansökan från början håller läsarna fokuserade. Det berättar också för dem att du läser jobbannonsen noggrant och att du inte bara slösar deras tid.

Det finns några regler för skräddarsydda kundtjänst-CV:n –

  • Håll samma tydliga, koncisa svartvita format på bakgrunden
  • Längd spelar roll, så överskrid inte 2 till 3 sidor
  • Gör det endast relevant för jobbet
  • Håll språket positivt, proaktivt och lättläst
  • Kontrollera stavning, datum och sekvenser noggrant
  • Inkludera inte kontaktuppgifter till referenser. säg i stället "tillgängliga på begäran"
  • Inkludera också anteckningen – "ett detaljerat CV finns tillgängligt på begäran"

För att sammanfatta det

Att få ditt drömkundtjänstjobb ligger i dina händer eftersom vi får ut det vi lägger in som med allt i livet. Att spendera tid på förhand med att planera och sammanställa ett huvud-CV är att investera i din framtid.

Här är de viktigaste punkterna för att skriva ett perfekt kundtjänst-CV –

  • Lägg tid på att skapa ett omfattande huvud-CV
  • Spara din mall och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig
  • Läs annonsen noggrant och plocka upp nyckelord
  • Kompilera ett sammanfattande CV från din huvud-CV med endast information som är relevant för jobbet
  • Skriv en positiv personlig sammanfattning i CV:t med fokus på jobbkraven

När du skickar din ansökan –

  • Skicka alltid ditt skräddarsydda CV och ansökningsbrev i pdf-format
  • Skicka inga andra dokument om det inte anges som viktigt
  • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är lätta att hitta på CV:t
  • Inkludera inte referenser i första ansökningen

Vanliga frågor och svar om kundtjänst-CV

Vad är ett huvud kundservice-CV och hur använder jag det?

Ett huvud-CV för kundservice är en sammanställning av din högsta nivå av skolgång, genom vidareutbildning till ditt första jobb och vidare till din nuvarande, eller senaste, anställning.

Varför gör en huvud-CV för kundtjänst?

I slutändan, för att spara tid och presentera dig på bästa möjliga sätt varje gång. När du har all information korrekt på ett ställe från början till behöver du aldrig göra det igen, och allt som krävs är att uppdatera det årligen.

När måste jag inkludera referensinformation?

Först när rekryteraren eller arbetsgivaren har kontaktat dig och begärt referensuppgifter. Ta aldrig med referensinformation när du först söker ett jobb.

Om rekryteraren hör av sig till dig för en screeningintervju kan de be om referenser, men om de inte gör det, lämna det bara. Din ansökan kan ha misslyckats i detta skede, eller kan intervjuaren föredra att ta referenser i de slutliga anställningsstadierna.

Att inkludera referensinformation i förväg sätter både dig och referensen i riskzonen.

För det första delar du någons personuppgifter med personer du inte vet något om. Detta lämnar referensen i riskzonen om deras uppgifter kommer i fel händer.

För det andra kan skrupelfria rekryterare kontakta referensen först innan de kontaktar dig. Detta är en orättvis praxis, men om du gav dem detaljerna kan du inte göra så mycket.

Slutligen, om en referens blir förvånad över ett samtal de inte förväntar sig, kanske de inte tar det eller inte kommer ihåg alla dina detaljer och ger en svagt klingande referens.

När du är på jobbjakt är det alltid bäst att kontakta dina referenser i förväg och påminna dem om att de skulle gå med på att tillhandahålla anställningsreferenser för dig. När det gått några år kan det vara svårt att komma ihåg datum, arbetsansvar och andra viktiga detaljer.

Att ge en tidigare arbetsgivare en förvarning säkerställer att de fortfarande är villiga och tillgängliga för att tillhandahålla en referens. Det hjälper till att säkerställa att alla dina referenser bekräftas och främjar dina färdigheter och förmågor korrekt också.

Ska jag inkludera hobbyer och intressen på mitt CV?

Om du inkluderar hobbyer och intressen i ett CV eller personligt uttalande, nämn endast de som är relevanta för jobbet. Undvik även irrelevanta medlemskap och personliga prestationer.

Kom ihåg att rekryterare och arbetsgivare är tidspressade och inte kommer att läsa något oväsentligt. Hobbyer och intressen är bra för vår hälsa och välbefinnande men inkluderar dem inte om de inte relaterar till jobbet.

Ett bra exempel på relevanta intressen är om du söker ett ekonomijobb och är en frivillig kassör i en lokal välgörenhetsorganisation. Eller om du är en idrottsman och söker jobb som servitör eller servitris i en välbesökt restaurang.

Vanliga frågor om kundtjänst

Är du intresserad av en karriär inom kundtjänst eller funderar du på en karriärförändring i den riktningen? Så här kan du göra-

Vilken utbildning behöver jag?

Du behöver ett gymnasiebetyg för alla kundtjänstroller och potentiellt en högre studienivå, beroende på bransch.

Behöver jag ytterligare färdigheter?

Gymnasieutbildning räcker för de flesta kundtjänstroller, och många företag är villiga att utbilda kundtjänstrepresentanter.

Men om du till exempel vill arbeta inom IT-branschen är ett tekniskt examens- och IT-certifieringar en klar fördel.

Eller, om du är, säg, angelägen om att komma in i försäkringsbranschen, kan ett finansdiplom vara en förutsättning.

För att lösa kundernas problem måste du känna till din arbetsgivares produkter, tjänster och system mycket väl, samt känna till din bransch. Det kan innebära ytterligare studier och professionella certifieringar.

Finns det olika specialområden?

Varje företag med kunder behöver människor som kan hjälpa dem att lösa frågor och problem de har snabbt och effektivt.

Du kan specialisera dig på kundtjänst i många olika branscher, bland annat –

  • Elektronik
  • Informationsteknik
  • Försäkring
  • Hälsovård
  • Fritid och resor
  • Lokala myndigheter
  • Tillverkning
  • Detaljhandel

Ju mer specialiserad du är, desto större är din produktkunskap och desto mer kan du tjäna.

Finns det karriärutveckling?

Kundtjänstroller börjar med befattningar på ingångsnivå som utvecklas till teamledare och avdelningschefer.

Beroende på bransch och om du har, eller är villig att, få ytterligare färdigheter och kvalifikationer kan du gå vidare till extern försäljning, försäljningshantering, marknadsföring eller PR.

Det finns korta och onlinekurser också i kundvård som du kan gå för att förbättra dina färdigheter.

Hur kommer jag igång?

Innan du gör något, kompilera ett huvud-CV för kundtjänst så att du inte slösar någon tid på att söka jobb när du ser relevanta inlägg.

Om du just har gått ut skolan eller funderar på ett karriärbyte, kontakta företag med omfattande kundtjänstavdelningar direkt eller sök jobbtjänster.

Även om ett personligt uttalande vanligtvis inte är ett krav för den här typen av roll, kan det vara en bra idé att motivera ditt karriärval när du har liten eller ingen erfarenhet.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.