Så här skriver man ett praktikplats-CV – tips och exempel

Den eviga utmaningen med att söka jobb är att du behöver erfarenhet för att få ett, men kan inte skaffa dig någon utan ett.
 
Detta kallas även för ”erfarenhetsparadoxen” och är något som många studenter, akademiker eller personer som byter karriär mitt i livet stöter på.
 
Sitter du och tvivlar på om en praktikplats är värd ett försök är det inte så konstigt – särskilt inte om den är underbetald eller till och med obetald.

Det ska dock sägas att praktikplatser är värdefulla inlärningsupplevelser som kan hjälpa dig att få ditt första jobb eller komma in i en ny bransch. Utöver det är de dessutom bra sätt för att ta klura ut om jobbet är rätt för dig.
 
För att landa en praktikplats behöver du först skriva ett snyggt och välstrukturerat CV.
 
Nyckeln till detta är att först sätta sig in i kraven som ställs på platsen du söker och sen ta dig tid att förstå dina karriärmål.
 
När du skriver ditt CV måste du se till att det är överskådligt och enkelt att läsa för både rekryterare och automatiserad programvara – så kallad ”Applicant Tracking System”, eller ATS.
 
Letar du efter tips och exempel på hur du skriver CV som praktikant eller student är detta rätt artikel för dig.
 
Nu kör vi!

Skapa ditt Engelska CV inom några minuter

Exempel på praktik-CV

Exempel på praktik-CV

Kartin Andersson är nyutexaminerad och vill kickstarta sin karriär med en praktikplats. Genom att använda Princetons-mallen för sitt CV visar hon upp all sin erfarenhet, inklusive utbildning och sidojobb.

Ladda ner detta CV

CV-processen: Var börjar man?

Att skriva CV för ansökan om praktikplats skiljer sig inte mycket från ett vanligt CV.

Vad som dock skiljer sig är ifall du har lite erfarenhet inom branschen där du söker praktikplats. I dessa fall måste du tänka på hur du ska visa upp denna erfarenhet och de karriärmål du har, på ett sätt som bäst överensstämmer med det som platsen efterfrågar.

Det kan vara något skrämmande att skriva CV för en praktikplats, särskilt om du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet. Det är därför viktigt att ha ett välskrivet, kortfattat och skräddarsytt CV.

Innan du börjar skriva råder vi dig att först se till så du känner till företagskulturen och företagets varumärkesprofil så att du är säker på vilken typ av organisation du kommunicerar med.

Genom att göra detta får du bättre koll på vilken information du bör inkludera på ditt CV, vilket i sin tur hjälper dig att få komma på anställningsintervju.

Vi råder alltid våra läsare att tänka på sina CV:n i två stadier: ett huvud-CV som sedan skrivs om till ett skräddarsytt beroende på positionen du söker.

Behöver du mer inspiration kan du kolla in våra CV-mallar som hjälper dig att komma igång.

Huvud-CV för praktikplats

Ett master-CV innehåller all information om dina tidigare utbildningar och arbetserfarenheter – en sammanställning av hela din karriär och akademiska historia.

Du använder sen detta CV som referens när du ska skriva CV för dina ansökningar. Det kan såklart verka lite tidskrävande att skapa ett huvud-CV men det är alltid värt det i slutändan. När du väl sammanställt detta CV kommer du spara mer tid i framtiden eftersom du enkelt kan kopiera, klistra in och justera informationen för varje ansökan om specifika roller.

Skräddarsytt CV för praktikplatser

Så, är det då värt att lägga din tid och energi på att skriva ett jobbspecifikt CV för en praktikplats?
 
Till skillnad från ett generisk CV är ett skräddarsytt CV både bättre organiserat och så kortfattat som möjligt, utan att förlora någon del av innehållet.
 
Även om du kan ansöka direkt till ett nybörjarjobb, är praktikkontrakt betydligt kortare och kan dessutom ge dig värdefull insikt i de dagliga arbetsuppgifterna och ansvaret som kommer med att söka anställning där på full tid.
 
Detta hjälper dig att avgöra om jobbet passar dig.
 
För att skapa ditt skräddarsydda CV tar du ditt huvud-cv och komprimerar sedan ner det till ett dokument på en till två sidor med den mest relevanta informationen för positionen du söker.  
 
Du bör samtidigt se till att ditt CV uppfyller alla ATS- och jobbkrav  så att de inte försvinner i den automatiska urvalsprocessen.
 
Se även till att ditt CV matchar dina karriärmål inom till exempel bank-, datavetenskaps-, konsult- eller arkitektur. Genom att göra detta sticker du ut i mängden och får samtidigt chansen att fokusera ditt CV på ett meningsfullt vis.
 
Se till att du följer alla steg i CV-skrivprocessen, eftersom det förberedande steget hjälper dig att strukturera och prioritera ditt skräddarsydda CV.

Skapa ditt Engelska CV inom några minuter

Personlig profil för ett praktik-CV – se våra exempel för inspiration!

En personlig profil, profilsammanfattning eller ”om mig” – är ett kort segment som inkluderas i början av ditt CV för att beskriva din nuvarande situation, relevant erfarenhet och karriärambitioner.

Vi kommer nedan att fokusera på några exempel och vill du ha mer information omhur du skriver en personlig profil finns detta längre in på vår karriärblogg.

Exempel på personlig profil för gymnasieelever

”Entusiastisk och datadriven gymnasieelev med ett brinnande intresse för marknadsföring söker praktisk erfarenhet inom branschspecifika yrken. Bra på att tala inför grupp, kundservice och samarbete i grupp, med gedigen kunskap om digital marknadsföring.”

Exempel på personlig profil för investeringsbankverksamhet

”Analytisk och datadriven kapitalförvaltningsekonom. Kunnig inom riskhantering, prissättningsmekanismer och kapitalfinansiering med starka kommunikations- och interpersonella färdigheter. Söker praktikplats inom investment banking för att tillämpa forsknings-, arkiverings- och problemlösningsfärdigheter.”

Exempel på personlig profil för sommarpraktik

”Detaljinriktad och resursstark ekonomistudent på sitt tredje år. Redo att praktisera sina starka färdigheter inom dataanalys och företagsledning för att bygga en karriär inom redovisning. Jag söker sommarpraktik för att visa upp mina kunskaper inom tidshantering, statistik och kommunikationsförmåga. Kunnig inom juridiska förfaranden, finansiell programvara och matematik.”

Exempel på personlig profil för mediepraktik

”Flitig och datadriven medievetare med inriktning på digital marknadsföring. Strävar efter att förbättra företagets marknadsföringsstrategier genom att tillhandahålla lösningar på ett kreativt och pragmatiskt tillvägagångssätt. Anpassningsbar person med en gedigen förståelse för reklam, affärsorganisation och marknadsundersökningar. Söker praktikplats inom sociala medier.”

Exempel på personlig profil för affärspsykologstudent

”Organiserad och ambitiös student inom affärspsykologi med inriktning på mänskliga resurser. Utmärkt tidshantering, kommunikation och interpersonella färdigheter med en gedigen förståelse för arbetsrätt, efterlevnad och affärsverksamhet.”

Exempel på personlig profil för juridikstudent

”Uppmärksam och organiserad tredjeårsstudent inom juridik med internationell människorätt. Söker nybörjartjänst som politisk rådgivare. Skicklig på att bygga partnerskap med kunder och kunnig inom domstolsförfaranden och fallutskrifter.”

Exempel på personlig profil för karriärbyte

"En entusiastisk och detaljorienterad fransk-engelsk översättare som siktar på att kickstarta en karriär som teknisk skribent. Utrustad för att förmedla komplex information till lättförståeliga idéer eller förklaringar. Snabblärd med demonstrerad kommunikationsförmåga i olika mångkulturella och professionella miljöer.”

Hur man inkluderar färdigheter på ett praktik-CV

Färdigheter är ytterligare en sak som kommer skilja sig från person till person men kan i allmänhet delas in i tre kategorier:

 • Hårda färdigheter
 • Mjuka färdigheter
 • Överförbara färdigheter

Alla hjälper dem till att lyfta fram dina styrkor och visa upp att du är kvalificerad för praktikplatsen du söker.

När du lägger till färdigheter på ett CV för en praktikplats ska du se till att de är relevanta för positionen du söker – annars kan du exkludera dem eller lägga till dem i andra avsnitt som din arbetslivserfarenhet eller personliga profil.

Vill du veta mer kan du läsa artikeln om hur du inkluderar färdigheter på ett CV.

Exempel på hårda färdigheter

Hårda färdigheter – kallas även yrkeskunskaper – är förmågor som är lätta att visa upp med siffror och prestationer. Du får dem i regel genom praktisk erfarenhet, utbildning eller kurser.

Nedan hittar du några exempel på hårda färdigheter:

 • Dataanalys
 • UI/UX-design
 • Videoredigering
 • Programmering
 • Tekniskt skrivande

Exempel på mjuka färdigheter

Mjuka färdigheter kallas även kända ”personliga färdigheter” och naturliga förmågor som du har från ditt dagliga liv och definierar din relation till andra människor:

 • Resultatdriven
 • Noggrann
 • Motiverad
 • Omtänksam
 • Flexibel

Exempel på överförbara färdigheter

För kandidater som börjar eller byter karriär är det även viktigt och många gånger fördelaktigt att även skriva ner överförbara färdigheter.

 • Organisation
 • Lagledning
 • Ledarskap
 • Tidsplanering
 • Problemlösning

Skapa ditt Engelska CV inom några minuter

Så här inkluderar du din arbetslivserfarenhet på praktikplats-Cv:t

När det kommer till din arbetslivserfarenhet är avsikten med att lista denna att visa upp vad du jobbat med tidigare som är relevant för den nya positionen du söker.

Är du ute och letar praktikplats är det dock också väldigt möjligt att du inte har någon relevant arbetslivserfarenhet eller erfarenhet alls – utöver den du fått genom din utbildning.

Är det på detta vis bör du istället fokusera mer på avsnittet med utbildning, färdigheter eller ytterligare erfarenhet.

Mer information finns i vår artikel omhur du lägger till arbetslivserfarenhet på ditt CV.

Ytterligare tips att tänka på för praktikarbete:

 • Inkludera endast relevant jobbefattningar eller erfarenheter för dina målsättningar.
 • Använd överförbara färdigheter för att förstärka ditt CV.
 • Skriv om arbetsuppgifter och prestationer för ditt jobbspecifika CV för att säkerställa att du riktar in dig på rätt sökord.

Ytterligare erfarenhet för ett praktik-CV

Detta avsnitt används ofta av personer med väldigt lång arbetslivserfarenhet – men kan ibland även anses som lite föråldrat.

Vill du utnyttja denna sektion gör du det förslagsvis väldigt kortfattat genom att lägga till titel och företagets namn och sen avstå från själva datumen. Detta ger dig möjligheten att visa upp din erfarenhet och vill rekryteraren sen veta mer kan du förklara ytterligare under intervjun.

Exempel:

Student med en mängd erfarenheter som volontär kan strategiskt använda detta avsnitt för att inkludera detta eller annan kortvarig arbetslivserfarenhet.

Ett annat sätt att inkludera ytterligare erfarenheter är genom att skapa ett projektbaserat CV där du listar relevanta projekt du varit involverad i och prestationerna du åstadkom från dessa.

Detta inkluderar men är inte begränsade till sidojobb, frilansande, handledning, studentföreningar eller volontärarbete.

Utbildning på ditt praktiker-CV

För kandidater utan eller med mindre arbetslivserfarenhet är utbildning nästa avsnitt som är värt att inkludera för att få ditt CV att sticka ut. Detta avsnitt bör oftast hållas kort men inkludera allt du gjort tidigare.

Behöver du dock fylla ut ditt CV med fler erfarenheter kan det vara en bra idé att skriva mer om de relevanta akademiska kurser, prestationer, projekt eller studentföreningar du varit med i.

I dessa fall rekommenderar vi även att du placerar utbildning före din arbetslivserfarenhet.

Detta bör inkluderas i utbildningsavsnittet

 • Universitetsexamen: Nämn din examen tillsammans med universitetsprogrammets titel och inkludera slutförande eller förväntat slutdatum.
 • Examensbeskrivning: Se detta som en arbetsbeskrivning och ta tillfället i akt att skriva ner dina överförbara färdigheter och ytterligare prestationer för att anpassa ditt CV efter dina karriärmål och din personlighet.
 • Relevanta kurser: Lista universitetskurser som är relevanta för jobbet i punktform.
 • Certifikat eller yrkesutbildning: Har du slutfört ackrediterade onlinekurser från ett universitet eller en välkänd utbildare bör dessa listas i detta avsnitt. Alternativt kan du överväga att skapa ett separat avsnitt för kurser och certifikat om de tillför värde på ditt CV.
 • Slutbetyg: Har du inte någon högre utbildning eller saknar erfarenhet kan det vara bra att lista dina betyg. Var dock noggrann med att endast lista relevanta ämnen och slutbetyg!

Slutsats

Det kan vara otroligt värdefullt att fixa en praktikplats för de som precis har börjat sin karriär. Vad som dock är ännu viktigare är att se till att ditt CV är utformat på rätt sätt. Med våra experttips och exempel på vilka avsnitt du ska inkludera kan du vara säker på att du får komma på fler intervjuer.

 Ytterligare tips för att få en praktikplats:

 • Var tydlig och kortfattad när du skriver ditt CV eller personliga brev.
 • Använd ett professionellt språk utan personliga pronomen ("jag", "mig", "oss").
 • Utöka ditt nätverk och använd dina befintliga kontakter.
 • Sök feedback från erfarna personer.
 • Fokusera på nybörjarjobb eller praktikplatser för att kickstarta din karriär.
 • Använd relevanta CV-avsnitt och nyckelord.
 • Korrekturläs ditt CV regelbundet.
 • Undvik föråldrad information.
 • Ljug inte om dina färdigheter, din utbildning eller din erfarenhet.

Vanliga frågor och svar

Hur skriver man ett CV för en praktikplats utan någon tidigare erfarenhet?

Oroa dig inte för att söka praktikplats utan någon direkt erfarenhet. Det viktigaste är bara att flytta fokus från erfarenheten du saknar till den du har. Visa upp dina relevanta färdigheter, utbildning, volontärarbete eller andra aktiviteter som lyfter fram hur du kan vara värdefull för företaget du söker jobb hos.

Med lite ansträngning och fokus kan du fortfarande skapa ett starkt CV som fångar rekryterarens uppmärksamhet.

Tänk på alla överförbara färdigheter som du kan ha förvärvat från tidigare positioner eller sidoaktiviteter som kan vara relevanta för din nästa praktikplats eller heltidsjobb. Är du till exempel intresserad av marknadsföring kan det vara en bra idé att inkludera följande färdigheter: innehållsskapande, hantering av sociala medier, eller dataanalys.

Genom att lyfta fram dem kan du visa din förmåga att utmärka dig inom intresseområdet.

Hur kickstartar man sin karriär genom en praktikplats?

Praktikplatser ger dig den praktiska erfarenhet och värdefulla kunskaper du behöver för att kunna utföra ett specifikt jobb. Praktiken ger dig dessutom möjligheten att träffa nya människor och bekanta dig med både organisation och kontorsmiljö.

Även om du inte har arbetat inom den önskade branschen tidigare kan du fortfarande visa upp att du är motiverad att lära dig och har engagemang och passion för branschen. Använd din personliga profil eller ditt personliga brev för att utveckla detta ytterligare. Arbetsgivare tenderar att leta efter kandidater som visar en stark arbetsmoral, en vilja att lära sig och en passion för området.

Genom att lyfta fram dessa egenskaper på ditt CV kan du öka dina chanser att få den praktikplats du väljer.

Var kan jag ansöka om praktik?

Utöver ordinarie kanaler som jobbsökningssajter och annonser bör du även överväga att delta på jobbmässor för att leta efter potentiella arbetsgivare. Kolla även in karriärplattformar som CVMaker, Indeed, LinkedIn eller Glassdoor.

Vi på CVMaker rekommenderar även vi att du tittar på företagets webbsida för att jämföra hur samma jobbannons ser ut på olika plattformar.

Hur mycket får praktikanter betalt i Storbritannien?

Enligt Talent är den genomsnittliga praktikantlönen i Storbritannien ca 23 300 pund per år eller 11,95 pund i timmen. De lägsta siffrorna visar cirka £21 060 per år, medan de högsta har en lön på upp till £30 000 per år. Det enda undantaget är jobbskuggning, där en arbetsgivare inte behöver betala minimilön.

Hur man skriver ett CV för att ansöka om forskningspraktik?

Till skillnad från yrkespraktik fokuserar forskningspraktik på dina akademiska prestationer (examen, publikationer, kurser) snarare än arbetslivserfarenhet eller färdigheter. För att skriva ett CV för att ansöka om forskningspraktik bör du därför betona relevanta erfarenheter och kvalifikationer på ditt akademiska CV.

Vad är skillnaden mellan akademisk och professionell praktik?

Akademisk praktik, oavsett om den är betald eller obetald, är praktisk arbetslivserfarenhet som kompletterar klassrumsinlärning och verklig arbetslivserfarenhet. Det är vanligtvis integrerat i den akademiska läroplanen, oavsett om den är obligatorisk eller valbar.

Å andra sidan genomförs yrkespraktik, även känd som icke-akademisk, självständigt av studenter antingen som stöd för sina studier eller för att få praktisk arbetslivserfarenhet.

Vad är fördelarna med att genomföra en praktikplats?

Fördelarna med att genomföra en praktik under din grundutbildning eller delta i ett praktikprogram kan ge stort mervärde. Som nyutexaminerad är du redo att suga åt dig kunskap och har det driv som många erfarna proffs kanske saknar. En praktikplats är en möjlighet för dig att växa och en möjlighet för dig att förbereda dig för framgång genom att se till att du väljer rätt karriärväg.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.