Att nämna hobbyer och intressen på ditt cv; att göra eller inte göra?

Avsnittet intressen och hobbyer i din meritförteckning kan i vissa situationer vara en viktig del av ditt CV. Även om många kandidater inkluderar det i sitt CV så finns det en liten missuppfattning om vad som bör och vad som inte bör ingå. Dina hobbyer och intressen bör endast inkluderas om de är relevanta. De kan till exempel bidra till att visa vissa färdigheter och kompetenser eller involvera sociala aktiviteter och samhällsaktiviteter. På så sätt kan rekryteraren få ledtrådar om den person du är i verkliga livet samt om dina intressen. Det rekommenderas att du inkluderar dem eftersom det är ett bra sätt att sticka ut från dina konkurrenter. Det visar arbetsgivaren lite av din personlighet, vilket ger dig en större chans till en anställningsintervju.

Skapa ditt professionella CV nu

Ska du nämna hobbyer och intressen i ditt CV?

För det första har frågan både ja och nej svar. På den positiva sidan, att inkludera hobbyer i ditt CV kan:

 • Hjälpa dig att visa din personlighet för arbetsgivaren som i vissa fall är en extra fördel
 • Ta fram värdefulla färdigheter beroende på vilken bransch du söker arbete inom
 • Hjälpa dig att sticka ut från mängden, särskilt när det är hård konkurrens

Å andra sidan, att inkludera dina hobbyer kan också vara negativt. Här är några argument för varför du bör utelämna dem:

 • De är ofta inte relevanta för den position du söker, och arbetsgivarna kanske inte är intresserade.
 • Tvivelaktiga eller ovanliga hobbyer kan förstöra din ansökan och ta bort dig från rekryteringslistan.
 • De kan också vara ett slöseri med värdefullt utrymme på ditt CV som du kunde ha använt på relevant information som utbildning och karriärhistoria.

Oavsett om du väljer att inkludera hobbyer i ditt CV borde det helt och hållet beror på din erfarenhetsnivå, vilken position du söker och branschen. Nedan finns ett avsnitt som hjälper dig att avgöra om du behöver inkludera ett hobbyer och intressen-avsnitt.

Exempel på situationer där hobbyer och intressen tillför lite värde

Beroende på specifika omständigheter finns det tillfällen då dina hobbyer inte påverkar ditt CV. Kandidaterna nedan har till exempel inga skäl att inkludera hobbyer i sina CV.

Kandidater med många års yrkeserfarenhet
Låt oss titta på ett exempel där du har 5-10 års erfarenhet av IT-projektledning. Om du skulle söka jobb inom samma område, varför skulle du behöva inkludera hobbyer och intressen? Du vill hellre koncentrera dig på att detaljera ditt CV och fokusera på prestationer. Åren av erfarenhet gör att du tydligt sticker ut från mängden.

När du har gemensamma intressen
Allt du väljer att lägga till i ditt CV bör tillföra värde till det. Det är inget fel med vandring, att titta på filmer eller umgås, men att lägga till det i ditt CV gör ingen inverkan. Det finns också en sannolikhet att de flesta av de intervjuade kommer att ha samma intressen. Med andra ord har du inte heller hört talas om fall där arbetsgivarna behöver människor som har ett intresse av att titta på film, har du?

Skapa ditt professionella CV nu

När du ska lägga till hobbyer och intressen i ditt CV

Nu när du vet när du inte ska lägga till hobbyer till ditt CV, så finns det också andra fall där det motsatta är en extra fördel. Ta en titt på exemplen nedan.

Oerfarna kandidater
De som har liten eller ingen arbetslivserfarenhet inom det arbetsområde som de söker kan ha svårt att ange sin förmåga och sina färdigheter. Om du måste göra ett CV som student som söker praktik, måste du till exempel hantera en liten relevant arbetslivserfarenhet. I sådana fall kan det vara fördelaktigt för dig att lägga till information om dina hobbyer och intressen. Deltagande i klubbspel, samhällsarbete och föreningar som Röda Korset kan till exempel öppna möjligheter att kunna visa färdigheter som ledarskap och lagarbete.

När du söker en roll som chef utan yrkeserfarenhet
Arbetsgivare kräver vanligtvis chefserfarenhet för chefsbefattningar. Men en chef måste börja någonstans också. Så om du inte har någon ledarskapserfarenhet i en professionell miljö, kan du visa ledarskapsfärdigheter som snappats upp i en annan miljö. Tänk på ledaregenskaper som vunnits i en roll som lagkapten eller ordförande i en organisation.

Personer med hobbyer med anknytning till det jobb de söker
Om du har hobbyer som är direkt relaterade till det arbetsområde du söker inom, kommer det vara en extra fördel att få med dem i ditt CV. Sådana hobbyer brukar fånga arbetsgivarens öga och är mer benägna att säkra dig ett jobb. Till exempel om du anger webbutveckling som en av dina hobbyer och du råkar ha en personlig webbplats, så skulle det vara ett bra sätt att belysa dina färdigheter samt passion för området.

Människor som gör en karriärförändring
Jobbansökan för personer som gör en karriärförändring kan vara tuff. I de flesta fall kommer du inte att ha direkt arbetslivserfarenhet i de positioner du söker, vilket gör det svårt att säkra ett jobb. Men om du har personliga intressen inom det nya arbetsområdet så skulle det vara värt att nämna dem eftersom det bevisar kompetens och motivation. Till exempel kan en advokat som vill börja skriva om resor ha problem med att säkra en intervju om de bara inkluderar sin erfarenhet inom lagen i sina CV. Men om de lagt till lite mer om sin passion för att skriva och resa så skulle deras CV vara mer relevant för deras jobbansökningar och därmed öka möjligheten att få svar från arbetsgivare.

Fördelar med att inkludera dina intressen och hobbyer

Arbetsgivare rekryterar människor för att arbeta för dem; med andra ord investerar de i människor. I det här fallet letar de alltid efter ledtrådar i kandidaternas ansökningar för att ta reda på mer om deras intressen, färdigheter och kompetenser. Dessa tre är det som hjälper dem att avgöra om du är lämplig för jobbet eller inte. Några av fördelarna med att inkludera dina hobbyer i ditt CV är:

 • Det hjälper arbetsgivarna att få detaljerad information om dig
 • Några av de hobbyerna hjälper arbetsgivaren att förstå vilken typ av person du är utanför kontoret
 • Det kan vara ett enkelt och tillgängligt ämne för lite småprat under anställningsintervjun innan ni "kommer till saken"
 • Hobbyer som inkluderar fritidsaktiviteter som sport visar att du är frisk och vältränad
 • Engagemang i välgörenhet och samhällsarbete visar utmärkta interaktiva färdigheter

De hobbyer som du väljer att inkludera i ditt CV avslöjar en hel del information om dig. Se till att de är relevanta för det arbetsområde du söker inom. Styrkande handlingar av samma kommer att vara en extra fördel. Om du bättre vill förstå hur du lägger till intressen på ditt CV, kolla också in de olika CV-exemplen som du kan ladda ner gratis.

Skapa ditt professionella CV nu

Var ska du nämna intressen och hobbyer?

Avsnittet hobbyer är valfritt. Att placera dem i den övre delen av ditt CV kan ge intrycket av att du inte vet hur du ska prioritera saker. Hobbyer har inte heller en större inverkan än din arbetslivserfarenhet och dina kvalifikationer på arbetsgivarens beslut att anställa dig. Detta avsnitt bör vara kort och ska uppta lite utrymme. Det finns dock sällsynta fall där hobbyer är viktigare än arbetslivserfarenhet. Till exempel om du just tagit examen från högskolan och söker en fotbollstränarposition för högstadiet, då kanske du vill nämna en liga som du nyligen vunnit eller blev involverad i.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.