Skriv ett vinnande sjuksköterske-CV – så här går det till!

Sjuksköterskor är idag väldigt efterfrågade. Trots detta vill du såklart inte bara ta anställning var som helst – du vill hitta jobbet som passar just dig. Det är viktigt att börja med att skapa ett bra sjuksköterske-CV för att få fart på karriären och hitta drömjobbet.

Oavsett om du är nyexaminerad eller en etablerad veteran på avdelningarna har du förmodligen inte haft mycket tid till att fokusera på hur du skriver ett vinnande CV. Hur enkelt det än låter så är det idag många som inte vet hur man skriver ett bra sjuksköterske-CV och detta slutar nästan alltid med att de blir förbisedda i ansökningsprocesserna för jobb de annars skulle ha älskat.

I denna artikel lär vi dig hur du bäst presenterar dig själv för arbetsgivare på ett sätt som framhäver dina färdigheter och berättar för dem vad du har att erbjuda. Utöver detta innehåller den också en mall för hur du skriver ditt eget sjuksköterske-CV.

Exempel-CV, sjuksköterska


Exempel på CV sjuksköterska

Ladda ner detta Sjuksköterska cv-exempel som PDF

Från denna CV-mall servitris kan du se hur Alex kartlägger sin karriär i restaurangbranschen mycket tydligt och med tillräcklig detaljer utan att spinna iväg. Hennes sammanfattning berättar i korthet för läsarna hur många års erfarenhet hon har och att hon vill fortsätta sin karriär inom service. Alex indikerar också att hon har arbetat med olika typer av mat, vilket skulle locka olika typer av kunder. Detta visar läsaren att hon är flexibel och anpassningsbar. Notera också hur hennes intressen knyter an till hennes jobb. Utan tvekan letar Alex efter långsiktiga karriärmöjligheter där hon kan förbättra sina ledningsfärdigheter. Hon har valt den perfekta Auckland-mallen för sina tydliga linjer och enkel läsbarhet. Alex har inte inkluderat ett foto, men du kan inkludera ett foto på ditt CV.

Skapa ditt professionella CV nu

Steg 1: Planera grunderna

Alla bra projekt behöver planeras i förväg och på samma sätt bör man också tänka om sitt CV när man skapar detta.

Se det som ett projekt där du skriver ner vad du har att erbjuda en potentiell arbetsgivare så exakt som möjligt och på ett sätt som gör att läsaren snabbt kan lära känna dig – även om de bara skummar igenom det.

Börja med ditt master-CV

Varje bra CV börjar med ett master-CV – ett omfattande dokument som berättar om all din utbildning, arbetserfarenhet och certifieringar.

Ditt CV måste:

 • Flyta på bra, var logiskt och enkelt att läsa – använd därför vanligt, svart typsnitt mot en vit bakgrund och se till så att både grammatik och stavning är helt felfri.
 • Vara väl presenterat, stilrent, bra fördelat, organiserat och professionellt.
 • Lista ditt senaste eller nuvarande jobb, bak till ditt första – i omvänd kronologisk ordning.
 • Lista utbildningar och certifieringar på samma sätt.
 • Inkludera både mjuka och hårda färdigheter.
 • Inkludera korrekta referenser för samtliga jobb eller roller (om efterfrågade).

Lägg därför ner lite extra tid på att förbereda ditt master-CV eftersom det kommer att ligga till grund för alla dina framtida jobbansökningar. I slutändan skapar du framför allt ditt master-CV för att spara tid och för att du alltid ska kunna presenterar dig själv på bästa möjliga sätt.

När all information om dig själv är korrekt samlad på ett och samma ställe – från början till slut – behöver du aldrig mer göra om detta och allt som sen krävs för framtida ansökningar är att du uppdaterar ditt master-CV årligen – eller i samband med att du byter anställning.

Hur långt ska ett master-CV vara?

Ditt master-CV kan vara så långt som det behöver vara. Se bara till att inkludera alla jobbtitlar, ansvarsområden och prestationer för varje anställning som du inkluderar. Detta kommer såklart att vara otroligt – men också väldigt viktigt för att det ska gå så bra som möjligt när du söker jobb.

Medan du skriver ditt master-CV bör du också gör skriva ner alla relevanta kvalifikationer, utmärkelser, referensbrev och annat som är viktigt. Spara sen allt i en säker fil tillsammans med ditt CV och förvara det på ett ställe där du enkelt kan komma åt och använda det.

Glöm inte att korrekturläsa och redigera ditt master-CV noggrant för att säkerställa att det är felfritt – om möjligt bör du även be någon annan korrekturläsa det. Det sista du vill ska hända är att ett grundläggande grammatikfel får de som läser ditt CV att lägga undan det innan de ens övervägt dig för tjänsten.

Ska personliga sammanfattningar eller brev inkluderas på master-Cv:t?

Du bör inte inkludera en personlig sammanfattning på ditt master-CV. Istället bör personliga sammanfattningar och brev alltid skrivas specifikt för varje tjänst du söker. Utöver bör vi också ta med i beräkningarna att vi som människor förändras och utvecklas över tid. Detta gör att en personlig sammanfattning som såg bra ut för några år sedan förmodligen inte längre duger idag.

Detta är även tankesättet du bör ha när du skriver ditt personliga brev och du bör därför aldrig använda ett generiskt brev för dina ansökningar.

Inkludera dina sjuksköterskekunskaper

Omvårdnad är ett krävande och varierat yrke och det är därför viktigt att du inkluderar alla dina kunskaper och färdigheter som du samlat på dig genom åren – både mjuka och hårda.

Förutom omfattande medicinsk kunskap behöver sjuksköterskor även mjuka färdigheter som lutar mer mot emotionell intelligens och empati. Teknik är också en väldigt viktig del av medicin och det krävs därför också mycket tekniska kunskaper för att på bästa sätt kunna utföra dessa yrken.

Dina färdigheter kanske inte är så självklara för dig själv eftersom du använder dem dagligen, så ta dig verkligen tiden att skriva ner allt som du gör och är bra på.

Mjuka färdigheter är förmodligen mindre tydliga än de hårda, så här är några exempel på de båda:

Hårda färdigheter

 • Patientbedömning
 • Bedömning av levnadstecken
 • Patientvård
 • Infektionskontroll
 • IV-terapi
 • Kateterisering
 • Hantering av smärta
 • Provtagning
 • Vårdplanering
 • Patientnäring
 • Patient- och familjeutbildning
 • Grundläggande livsstöd
 • Hjärt- och lungräddning

Mjuka färdigheter

 • Lagarbete
 • Omtanke
 • Beslutsfattning
 • Medkänsla
 • Arbete under press
 • Mod
 • Empati
 • Kommunikation
 • Tidsplanering
 • Engagemang
 • Kompetens
 • Kritiskt tänkande

Skapa ditt professionella CV nu

Hur man skriver ett personligt brev eller personlig sammanfattning som sjuksköterska

Ta det lugnt och var metodisk när du skriver ditt personliga brev eller sammanfattning. Var ärlig och skriv från hjärtat. Berätta för läsaren varför du valde att arbeta inom vården, vilka olika kvalifikationer du har och varför du vill arbeta hos just dem.

Här har du din bästa chans att sticka ut i mängden bland andra Cv:n där ni alla har liknande kvalifikationer och erfarenheter. Skriv med en personlig konversationston samtidigt som du förblir professionell. Du vill att läsaren enkelt ska kunna skapa sig en bild av personen bakom Cv:t efter att de läst klart.

Ett personligt brev kan vara så kort som 500 ord och så mycket som 1000 ord. Var inte långrandig och undvik att inkludera irrelevant information och för mycket kuriosa.

Vill du ta med dina hobbyer och intressen så se bara till att ta med de som är relevanta för jobbet du söker. Detta innebär att om du till exempel varit eller är volontär på ett vårdhem eller matställe för hemlösa, så kan detta vara relevant i ditt jobb som sjuksköterska. Du kan dock nämligen också ha fitness-relaterade hobbyer, som inte är lika relevanta för ditt kommande yrke.

Exempel på personligt brev för sjuksköterska

I nedan exempel hittar du olika varianter på personliga brev med ett mer konversationsenligt språk. Anledningen till detta är att det alltid bör återspegla dig som person utan att vara allt för formellt. Använd här ditt bästa omdöme för att skapa den bästa sammanfattningen du kan.

Nedan kan du läsa ett exempel på personligt brev för sjuksköterska

"När jag var barn utvecklade min äldsta bror cancer. Det var en chockerande diagnos som påverkade hela vår familj. Vi försökte alla hjälpa honom så mycket som möjligt, men jag märkte på samma gång hur hans sjuksköterska påverkade hans tillfrisknande.

Hon var den som kunde lugna honom efter kemoterapin och som var ytterst ansvarig för att guida honom genom de svåra månaderna av behandling. Det var som att hon instinktivt visste vad som var rätt sak att göra i varje situation och hon var alltid väldigt lugn och omtänksam.

Hans cancer gick tillslut tillbaka och han fick sitt liv tillbaka. Hans sköterska blev min hjälte! Där och då bestämde jag mig för att det var detta jag ville göra under resten av mitt liv.

Min dröm förverkligades 2004, när jag efter universitetsexamen antogs som undersköterska vid Akutmottagningen i Lund, ett center som hanterar mycket hjärt- och kärlsjukdomar.

Där arbetade jag under många år med patienter som hade kroniska sjukdomar och kom genom detta att bättre förstå deras tillstånd, behandlingar, erfarenheter och prognoser. Jag hade också förmånen att arbeta med ett mycket skickligt medicinskt team som ständigt uppmuntrade och lärde mig så mycket.

Därifrån flyttade jag till akutvården på Huddinge sjukhus som idag hanterar en av landets mest fartfyllda akutmottagningar. Det var ett stort miljöombyte och en brant inlärningskurva där jag lärde mig en massa mer om patientvård och hantering av nödsituationer.

Återigen var jag omgiven av experter inom sina områden och dessa var ständigt villiga att dela med sig av sin kunskap och expertis. Det var här jag bättre började förstå hur viktigt det är att hålla sig lugn och fokuserad i vården.

Under min tid här har jag växt enormt, inte bara som sjuksköterska utan även som person. Att arbeta direkt med mänsklighetens bräcklighet har gjort mig klokare och mer empatisk. Jag har också sett hur viktigt det är att erbjuda patienter min vänlighet och stöd till deras familjer.

Jag har definitivt funnit min plats i livet och vill fortsätta utvecklas inom behandlingen av patienter med kroniska tillstånd.

Detta är anledningen till att jag nu söker rollen som ni annonserat ut. Jag vet att jag har erfarenheten som behövs, men jag är också angelägen om att expandera mina kunskaper med behandling av i synnerhet olika cancerformer. Att arbeta på en onkologisk avdelning kommer att ge mig den praktiska erfarenhet jag behöver för att fortsätta mina studier inom de olika områden jag vill utforska.

Jag har kompetens, kvalifikationer, kondition och mental styrka för att hantera en viktig roll som denna, och jag vet att jag kan bidra till onkologiska patienters behandling, vård och välbefinnande."

 • Tips från CV-coachen; Har du ett långt personligt uttalande kan du välja att leverera det som ett separat dokument, med CVMaker kan du använda en mall som matchar stilen på ditt CV.

Hur skiljer sig en personlig sammanfattning från ett personligt brev?

En CV-profil eller personlig sammanfattning är en kort sammanställning av din personliga profil som du lägger i början på ditt CV. Detta vill du i regel skriva om och anpassa varje gång och därför bör inte heller inkluderas på ditt master-CV. Väljer du dock att göra detta ändå är det bara viktigt att du kommer ihåg att uppdatera den regelbundet.

Exempel på personlig sammanfattning för sjuksköterska

Empatisk, motiverad och entusiastisk distriktssköterska som alltid säkerställer den bästa vården för sina patienter. Utbildad och erfaren av att arbeta med patienter inom både akut och kronisk vård. Registrerad hos Socialstyrelsen, har en avancerad sjuksköterskeexamen och referenser som bekräftar kompetenser och erfarenheter inom vården. Avser att fortsätta studera inom patientbehandling inom akut och kronisk vård.

Så använder du ditt master-CV

När ditt master-CV väl är färdigt kan du snabbt börja söka jobb och vara säker på att du inte missat några viktiga detaljer.

När du ser ett jobb du vill söka, läs igenom annonsen noggrant och notera sen även de viktigaste kraven. Ofta använder arbetsgivare nyckelord i arbetsbeskrivningen för att enklare kunna sortera ut bland olika ansökningar.

Genom denna sortering kan de snabbt hitta vilka kandidater som är lämpliga och sedan utelämna resten.

 • Tips från CV-coachen; Det bästa sättet att identifiera nyckelord i en jobbannons är att titta på jobbtiteln och sedan sålla igenom arbetsuppgifterna efter ord som är direkt relaterade till jobbet. Om du till exempel söker ett sköterskejobb inom akutvården står det i regel i tjänstetiteln. Arbetsuppgifterna kommer att innehålla besläktade ord, såsom kirurgi, operation, operationsavdelning, operation, preoperativ, postoperativ med mera.

Ditt nästa steg är att sammanfatta ditt master-CV tills det återspeglar ett smart sjuksköterske-CV som kommer att fångas upp av sorteringsmjukvaran och direkt drar till sig läsarens uppmärksamhet. Detta uppnår du genom att extrahera relevant och avgörande information från ditt master-CV och sen överföra den till ett sjuksköterske-CV som är skräddarsytt för den specifika annonsen.

Genom att alltid skriva en personlig sammanfattning eller personligt brev specifikt för tjänsten du söker kan du enklare använda rätt nyckelord och fundera på varför du vill ha just det jobbet. Rekryterare känner omedelbart igen standardiserat svar och bryr sig inte ens om att läsa dem.

Det är viktigt att veta att rekryterare normalt bara spenderar sekunder på varje ansökan innan de går vidare eftersom de letar efter väldigt specifik information. Hittar de inte denna läser de inte vidare. Genom att placera relevanta nyckelord i din ansökan från början får de dem också att läsa den läsa. Detta visar också att du läst platsannonsen noggrant och att du inte är någon som slösar deras tid.

Här är några regler för hur du bäst skräddarsyr ditt sjuksköterske-CV:

 • Behåll samma tydliga, koncisa svartvita format som i mastern
 • Längden spelar roll, håll det under 2 till 3 sidor
 • Skapa endast ett CV som är relevant för jobbet
 • Håll språket positivt, proaktivt och lättläst
 • Skriv en ny personlig sammanfattning för varje jobbansökan
 • Varje personligt brev bör också vara unikt för varje ansökan
 • Kontrollera stavning, datum och ordning noga
 • Inkludera inte kontaktuppgifter för dina referenser; ange istället deras namn och roll och ge kontaktuppgifter på begäran
 • Inkludera även noteringen - "ett mer detaljerat CV finns tillgänglig på begäran"

Skapa ditt professionella CV nu

Sammanfattning

Genom att ge allt i skapandet av ditt sjuksköterske-CV kommer du snart att landa ditt drömjobb inom vården, för som vi vet: det man ger, får man också tillbaka. Genom att lägga tid på att planera och sammanställa ett master-CV investerar du i din framtid.

Här är huvudpunkterna att tänkta på för att skriva ett perfekt sjuksköterske-CV:

 • Lägg tid på att skapa ett omfattande master-CV
 • Spara din master och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig
 • Läs jobbannonser noggrant och notera de olika nyckelord som används
 • Sammanställ ett sammanfattande CV från ditt master-CV med endast relevant information för jobbet
 • Skriv ett optimistiskt personligt uttalande i Cv:t med fokus på jobbkraven
 • Se till att din personliga sammanfattning erbjuder lösningar
 • Skriv ett unikt följebrev som kort berättar för läsaren vem du är och vad du erbjuder

När du skickar din ansökan:

 • Skicka alltid ditt skräddarsydda CV och personligt brev i PDF-format
 • Skicka inga andra dokument om det inte efterfrågas och är nödvändigt
 • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är lätta att hitta på Cv:t och i följebrevet
 • Inkludera inte referenser med din första ansökan

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.