Skapa ett vinnande CV för servitris – allt du behöver veta!

Servitörer och servitriseri är viktig nyckelpersonal på restauranger, snabbmatställen, hotell, pubar och många andra matställen. Låt dig dock inte luras att tro att du inte behöver skapa ett professionellt CV som servitör eller servitris för att bli anställd.

Eftersom människor ofta börjar som servitör eller servitris efter de gått ut skolan, tror många att det är ett instegsjobb, men det är fel. Professionella servitörer och servitriser är mycket eftertraktade både lokalt och internationellt. Högkvalificerad serveringspersonal kan resa mycket medan de tjänar pengar.

Normalt måste servitörer och servitriser bära uniform med restaurangens logga eftersom de anses vara personal i frontlinjen.  De arbetar också skift, även på natten, på helger och på helgdagar.

Frontlinjepersonal är "ansiktet utåt" för alla företag, och ägare och chefer värdesätter anställda som gör sitt jobb med passion och entusiasm. Högkvalitativ serveringspersonal bryr sig om sin arbetsgivares varumärke som om det var deras eget och har en naturlig önskan att vilja få kunderna att känna sig välkomna och nöjda.

Om du vill övertyga en potentiell arbetsgivare om att du har vad som krävs för att hålla kunderna nöjda och återkommande, måste dina ansvar som servitör eller servitris visa upp den attityden i CV.t direkt. Det är en återspegling av ditt professionella jag, så det måste imponera.

Den här artikeln visar hur du bäst belyser dina färdigheter och styrkor, och vi ger dig ett CV-exempel för servitris eller servitör för att du ska se hur det ska göras.

Servitris CV exempel

Exempel på CV

Ladda ner detta Servitris cv-exempel som PDF

Skapa ditt professionella CV nu

Från denna CV-mall servitris kan du se hur Alex kartlägger sin karriär i restaurangbranschen mycket tydligt och med tillräcklig detaljer utan att spinna iväg. Hennes sammanfattning berättar i korthet för läsarna hur många års erfarenhet hon har och att hon vill fortsätta sin karriär inom service. Alex indikerar också att hon har arbetat med olika typer av mat, vilket skulle locka olika typer av kunder. Detta visar läsaren att hon är flexibel och anpassningsbar. Notera också hur hennes intressen knyter an till hennes jobb. Utan tvekan letar Alex efter långsiktiga karriärmöjligheter där hon kan förbättra sina ledningsfärdigheter. Hon har valt den perfekta Auckland-mallen för sina tydliga linjer och enkel läsbarhet. Alex har inte inkluderat ett foto, men du kan inkludera ett foto på ditt CV.

Planera grunderna i ett CV för servitör eller servitris

Att sammanställa ett vinnande CV kräver planering i förväg, så ägna lite tid åt det.

Närma dig det som ett projekt som får ner vad du erbjuder på papper så exakt som möjligt så att läsaren får lära känna dig genom att bara skumma igenom det.

Kärnan i varje bra skräddarsytt CV är ett huvud-CV för en servitör eller servitris. Det är ett omfattande dokument som täcker all din utbildning, färdigheter och arbetshistoria.

Dokumentet måste-

 • Flyta, vara logisk och läsvänlig
 • Var vanlig svart teckensnitt på en vit bakgrund
 • Var felfri utan stavfel eller dålig formatering
 • Vara välpresenterat, rent, ha sektioner, vara organiserat och professionellt
 • Börja med ditt nuvarande eller senaste jobb och arbeta bakåt till ditt första jobb
 • Lista utbildning och kvalifikationer på samma sätt
 • Inkludera både mjuka och hårda färdigheter
 • Inkludera korrekt referensinformation för varje jobb eller roll

Ta dig tid och se till att inget utelämnas eftersom detta CV utgör grunden för alla framtida jobbansökningar. Det kan vara så långt som det behöver vara, så var detaljerad.

Inkludera varje jobbtitel, allt ansvar och eventuella prestationer i varje roll. Självklart kommer detta att vara tidskrävande, men det är viktigt för framtida framgång.

Medan du skriver ditt huvud CV, gör kopior av alla relevanta kvalifikationer, utmärkelser, referensbrev och allt annat som betyder något. Spara allt tillsammans i en säker fil ihop med ditt CV för servitris eller servitör och förvara det där du enkelt kan komma åt det.

Korrekturläs och redigera alltid din mall noggrant, så att den är felfri. Om möjligt ber du någon annan att också kontrollera det. Du vill inte att grundläggande grammatikfel ska få läsarna att tappa intresset.

Inkludera dina färdigheter

Servitör- eller servitrisfärdigheter i CV.t varierar från en arbetsgivare till en annan, men kärnfärdigheter krävs genom hela.

Glöm ingenting när du sammanställer dina servitris- eller servitörfärdigheter i CV.t. Lista mjuka och hårda färdigheter, även om du bara använde dem en kort stund. Mjuka färdigheter kanske inte är så uppenbara för dig eftersom du använder dem dagligen.

Ta dig tid att ta reda på vad du gjorde i varje roll, och vilka färdigheter som är nödvändiga för att göra ditt jobb efter bästa förmåga.

Här några avgörande mjuka färdigheter som behövs i servitriser och servitörer –

 • Anpassningsförmåga: fungera i varierande och ofta snabbt föränderliga situationer
 • Multitasking: serva mer än ett bord i taget
 • Empati: förstå någons känslor och synvinkel
 • Självkontroll: att hålla sig lugn inför förändring och utmaningar
 • Tålamod: veta när du ska vänta, när du ska svara och när du ska vidta åtgärder
 • Effektivt lyssnande: lyssna för att förstå och låta talaren veta att de hörs
 • Mjuksäljning: främja mat och dryck för att öka försäljningen utan att vara påträngande
 • Uppmärksam på detaljer: ta beställningar korrekt och kontrollera notan innan de når gästen
 • Positivt språk: använda optimistiskt och lugnande tal för att lugna negativitet och vinna kundernas förtroende
 • Tydlig kommunikation: vidarebefordra information på ett enkelt och lättförståeligt sätt
 • Ta ansvar: se till att frågor löses, oavsett vem som har fel

Tekniska färdigheter varierar beroende på verksamheten, men du kommer att behöva -

 • Mellannivå av datorkunskap för att kunna ta beställningar och POS-programvara
 • Kunskap om livsmedelstyper och olika alkoholhaltiga och alkoholfria drycker
 • Fullständig förståelse för hur processer i restaurangen fungerar
 • Kunskap om hälso-, hygien- och säkerhetsbestämmelser
 • Förståelse för meny, maträtter utanför menyn och specialerbjudanden
 • Räknefärdighet och grundläggande redovisningsfärdigheter för att säkerställa att transaktioner behandlas korrekt

Skapa ditt professionella CV nu

Personligt uttalande kontra en profilsammanfattning

Du behöver inte ett personligt uttalande för ett CV för servitris eller servitör, men du vill skriva en profilsammanfattning i början av varje skräddarsytt CV. Även om du kan skriva en sammanfattning och justera den för flera liknande ansökningar, är det bäst att skriva om sammanfattningen varje gång om det går lång tid mellan ansökningarna.

Här är exempel på sammanfattande uttalanden på olika nivåer av färdigheter och kompetens. Texten i fetstil anger relevant information som omedelbart låter läsaren veta viktiga detaljer innan han eller hon läser resten av CV.t.

Servitris - exempel på profilsammanfattning - senior

Chefsservitris med över 15 års erfarenhet inom olika sektorer av restaurangbranschen. Ivrig och entusiastisk med öga för detaljer är jag serviceorienterad och vänlig. En energisk lagspelare och ledare som förblir motiverad och proaktiv även i högsäsong, jag tänker göra en karriär inom service, speciellt mat och dryck.

Servitris - profilsammanfattning exempel - erfaren

Dedikerad servitör med 7 års erfarenhet av privat catering. Service och att se till att gästernas alla behov tillgodoses med vänlig professionalism är mitt huvudfokus. Erfaren i service av både små, intima tillfällen och stora fester med 100 gäster och mer. Jag är angelägen om att bredda min erfarenhet internationellt.

Servitris - profilsammanfattning exempel - oerfaren

Något oerfaren som vill bygga en karriär inom hotell- och restaurangbranschen. Även om jag för närvarande inte har någon erfarenhet är jag snabblärd och har en passion för mat och dryck. Jag anmälde mig som servitör på lokala välgörenhetsevenemang medan jag gick i skolan, och jag vill verkligen börja som assistent eller servitör. Jag kommer att visa mig vara en mycket motiverad anställd, som är ivrig att lära.

Vad är skillnaden mellan en profil och ett personligt uttalande?

En profilsammanfattning är ett kort uttalande som ingår i början av ditt CV, medan ett personligt uttalande är en längre, separat motivation.

En profilsammanfattning är vanligtvis mindre än 100 ord. Ett personligt uttalande sträcker sig från 500 till 1000 ord.

Profilsammanfattningar kan också kallas – "översikt", "professionell sammanfattning", "kompetens-/kvalifikationssammanfattning" eller "professionell bio".

Vilken ska jag använda?

Yrkes-, lednings-, chefs- och specialistroller drar nytta av ett personligt uttalande. De kan också användas för tillträde till KY-utbildningar och praktikplatser.

Å andra sidan drar varje CV för en servitris eller servitör nytta av en kort profilsammanfattning eftersom det ger läsaren insikt i vem du är innan de läser ditt CV.

Det är därför det är viktigt att ta dig tid när du skriver båda uttalandena och att du skriver dem specifikt för varje jobb du söker. Det är din möjlighet att sticka ut från andra CV eftersom alla sökande har liknande kvalifikationer och erfarenhet.

En optimistisk, ärlig och informativ profilsammanfattning eller personligt uttalande är din nyckel till att få till den första intervjun.

Vad måste jag säga?

Även om en profilsammanfattning är kort måste den fortfarande vara relevant för läsaren. Utgå från jobbannonsen och använd din erfarenhet, inkludera hårda och mjuka färdigheter, många års erfarenhet och eventuella nyckelord som du kan identifiera. Du vill matcha din sammanfattning med arbetsgivarens krav så mycket som möjligt.

Tänk på dessa punkter –

 • Jobbtiteln
 • Framhäva dina kunskaper
 • Inkludera åren av erfarenhet
 • Täck viktiga mjuka och hårda färdigheter
 • Matcha det med arbetsgivarens krav

Ett personligt uttalande måste innehålla samma information som din profilsammanfattning, men den utökas för att ge bredare information om dina färdigheter och erfarenheter. Det låter dig också uttrycka viktig information som varför du valde en specifik karriär, vill välja den eller varför du vill byta karriär.

Ta dig även tid att matcha ditt personliga uttalande med arbetsgivarens krav så mycket som möjligt.

Oavsett vilken information du bestämmer dig för att inkludera, håll båda uttalandena vänliga, konversationsmässiga och optimistiska; Det är det första intrycket som potentiella arbetsgivare får av dig.

Så här använder du ditt huvud-CV som servitris eller servitör

När ditt huvud-CV som servitör eller servitris är klart kan du söka jobb snabbt och vara säker på att du inte utelämnar några viktiga detaljer.

När du ser ett jobb du vill söka, läs igenom det mycket noggrant och notera de viktigaste kraven. Ofta använder arbetsgivare nyckelord i arbetsbeskrivningen för att tolka ansökningar.

Tolkning är ett sätt att sortera lämpliga sökande från resten med hjälp av nyckelord och poängsättning. Om ditt CV för servitrisjobb slutar med "resten", kommer du inte att höra ett ord igen annat än ett artigt standardmeddelande.

Det bästa sättet att identifiera nyckelord i en jobbannons är att söka igenom arbetsansvaret för att direkt relatera ord. Tänk på att företag kan ha olika titlar för servitör- eller servitrisjobb, och de kan kallas service eller serverande personal istället. Om till exempel jobbtiteln och beskrivningen använder ordet "service" anpassar du servitörens eller servitrisens CV till "service" i stället.

Ditt nästa steg är att kondensera ditt huvud CV till ett snyggt servitör- eller servitris-CV som kommer igenom tolkningsprogram och omedelbart drar till sig läsarens uppmärksamhet.

Du uppnår detta genom att extrahera relevant och viktig information från ditt huvud-CV och överföra denna till ett servitör- eller servitris-CV skräddarsytt för det specifika jobbet.

Det är viktigt att veta att rekryterare och arbetsgivare bara spenderar sekunder på varje ansökan innan de går vidare eftersom de letar efter exakt information. Om de inte ser den, läser de inte vidare.

Att placera relevanta nyckelord i din ansökan från början håller dem intresserade. Det berättar också att du läst jobbannonsen noggrant och att du inte är bara slösar tid.

Det finns några regler för skräddarsydda CV:n inom service

 • Håll samma tydliga, koncisa svartvita format på bakgrunden i ditt huvud-CV
 • Längd spelar roll, så överskrid inte 2 till 3 sidor
 • Gör det relevant för jobbet
 • Håll språket positivt, proaktivt och lättläst
 • Kontrollera stavning, datum och sekvens noggrant
 • Inkludera inte kontaktuppgifter till referenser. säg i stället "tillgängliga på begäran"
 • Inkludera också anteckningen – "ett detaljerat CV finns tillgängligt på begäran"

För att summera det

Att få ditt drömservitris- eller servitörjobb ligger i dina händer eftersom vi får ut vad vi lägger in, precis som med allt i livet. Att spendera tid framgent med att planera och sammanställa ett huvud-CV som servitör eller servitris investerar i din framtid.

Här är de viktigaste punkterna för att skriva ett perfekt servitör- eller servitris-CV –

 • Spendera tid på att skapa ett omfattande huvud-CV
 • Spara din mall och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig
 • Läs jobbannonser noggrant och plocka upp nyckelord
 • Kompilera ett sammanfattande CV från ditt huvud-CV med endast information som är relevant för jobbet
 • Skriv en positiv personlig sammanfattning i CV:t med fokus på jobbkraven
 • Spendera tid på att skapa ett omfattande huvud-CV
 • Spara din mall och alla relevanta dokument i en säker fil som är lättillgänglig

När du skickar din ansökan –

 • Skicka alltid ditt skräddarsydda CV och ansökningsbrev i pdf-format
 • Skicka inga andra dokument om det inte anges som viktigt
 • Kontrollera att dina kontaktuppgifter är lätta att hitta på CV:t
 • Inkludera inte referensernas kontaktuppgifter i den första ansökningen

Vanliga frågor om servitris och servitörs-CV

Vi svarar på några av dina mest angelägna frågor-

Vad är ett huvud-CV ör servitör eller servitris, och hur använder jag det?

Ett huvud-CV för servitris eller servitör är en sammanställning av din högsta nivå av skolgång, genom vidareutbildning till ditt första jobb och vidare till din nuvarande, eller senaste, anställning.

Varför göra ett huvud-CV som servitris eller servitör?

I slutändan, för att spara tid och presentera dig på bästa möjliga sätt varje gång. När du har all information korrekt på ett ställe från början till slut behöver du aldrig göra det igen, och allt som krävs är att uppdatera det årligen.

När måste jag inkludera referensinformation?

Först när rekryteraren eller arbetsgivaren har kontaktat dig och begärt referensuppgifter. Inkludera inte referenser på ett CV, särskilt inte telefonnummer och e-postadresser när du söker ett jobb. Säg i stället "referenser tillgängliga på begäran".

Om rekryteraren återkommer för en telefonintervju kan de be om referenser, men om de inte gör det, tänk inte på det. Din ansökan kan misslyckas i detta skede, eller kan intervjuaren föredra att ta referenser i de slutliga anställningsstadierna.

Att inkludera referensinformation i förväg utsätter både dig och referensen för risk.

Varför?

För det första delar du någons personuppgifter med personer du inte vet något om. Detta sätter referensen i riskzonen om deras uppgifter hamnar i fel händer.

För det andra kan skrupelfria rekryterare kontakta referensen först innan de kontaktar dig. Detta är en orättvis praxis, men du kan inte göra mycket åt det om du gav dem detaljerna.

Slutligen, om en referens blir förvånad över ett samtal de inte förväntar sig, kanske de inte tar det eller inte kommer ihåg alla dina detaljer och ger en svagt klingande referens.

När du är jobbjakt är det alltid bäst att kontakta dina referenser i förväg och påminna dem om att de skulle gå med på att tillhandahålla anställningsreferenser för dig. När några år har gått kan det vara svårt att komma ihåg datum, arbetsansvar och andra viktiga detaljer.

Att ge en tidigare arbetsgivare en förvarning säkerställer att de fortfarande är villiga och tillgängliga för att tillhandahålla en referens. Det hjälper till att säkerställa att alla dina referenser bekräftas och också främjar dina färdigheter och förmågor korrekt.

Ska jag inkludera hobbyer och intressen på mitt CV?

Om du inkluderar hobbyer och intressen i ett CV eller personligt uttalande, nämn endast de som är relevanta för jobbet. Undvik irrelevanta medlemskap och personliga prestationer också.

Kom ihåg att rekryterare och arbetsgivare pressas på tid och inte kommer att läsa något oväsentligt. Hobbyer och intressen är utmärkta för vår hälsa och välbefinnande men inkluderar dem inte om de inte relaterar till jobbet.

Bra exempel på intressen eller hobbyer för en servitör eller servitris att lägga till i sitt cv;

 • Välgörenhetsarbete
 • Vinprovning
 • Matlagning
 • ekologiska ingredienser
 • bartender

Skapa ditt professionella CV nu

Vanliga frågor om servitris eller servitör

Är du intresserad av en karriär som servitör eller servitris eller funderar du på att byta karriär i den riktningen? Så här kan du göra-

Vilken utbildning behöver jag?

Det krävs ingen minimiutbildningsnivå, och vissa GCSEs är vanligtvis tillräckliga. Din skolgång måste göra det möjligt för dig att vara bra på siffror och kommunicera flytande.

Även om flytande engelska är en förutsättning i Storbritannien, kan du få ett jobb utomlands eller på ett kryssningsfartyg om du talar andra språk.

Det finns nivåer av vidareutbildning som inkluderar en introduktion till serviceindustrin och mat- och dryckesservice.

Behöver jag ytterligare färdigheter?

Gymnasieutbildning räcker för servitris- och servitörsroller eftersom de flesta arbetsgivare är villiga att utbilda sin personal.

Det finns korta kurser och onlinekurser som kommer att förbättra ditt CV och få potentiella arbetsgivare att se att du menar allvar med din karriär. Det ger dig en klar fördel jämfört med andra sökande.

God kunskap och intresse för olika typer av mat och dryck är en annan fördel eftersom du måste förstå och marknadsföra meny- och utanför meny-rätter.

Finns det olika specialområden?

Restaurang- och cateringbranschen är mycket mångsidig och erbjuder ett brett utbud av livsmedel och servicestilar. Menyer är lika breda som det finns regioner, kulturer och ingredienser i denna värld. Vissa anläggningar specialiserar sig på vissa typer av rätter, medan andra har en meny som ändras dagligen.

Servitriser och servitörer arbetar i anläggningar som serverar mat direkt till kunder, och dessa sträcker sig från kaféer till väghus, pubar, steakhouses, Michelin-restauranger och många fler.

Servicestilar inkluderar vagn, tallrik, buffé och familjestil och sträcker sig från mycket formell silverservice till informell service.

Varje anläggning har sin egen kultur, och du kan specialisera dig på många olika områden. Ju skickligare och mer specialiserad du är, desto mer efterfrågas dina färdigheter, och desto bättre kan du hantera din nästa löneförhandling.

Finns det karriärutveckling?

Det finns gott om utrymme för en servitör eller servitris att utvecklas i sin karriär, och det fantastiska är att du kan komma in som praktikant och få på jobbupplevelsen och utbildningen.

Framstegsmöjligheter inkluderar hovmästare, maître D eller restaurangchef. Du kan också gå in i mat- och dryckesberedningspositioner som bartender, barista, sommelier eller kock om du är villig att studera vidare och bredda dina färdigheter.

Hur kommer jag igång?

Innan du gör något, kompilera ett huvud-CV för servitör eller servitris så att du inte slösar någon tid på att söka jobb när du ser relevanta inlägg.

Om du precis har gått ut skolan eller funderar på att byta karriär, kontakta matinrättningar och cateringtjänster i ditt område. Ibland får du en intervju även när du saknar erfarenhet när du pratar direkt med människor.

Annars kan du kolla jobbsidor och din lokaltidning.

Även om ett personligt uttalande vanligtvis inte är ett krav för den här typen av roll, kan det vara en bra idé att motivera ditt karriärval när du har liten eller ingen erfarenhet.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.