Hur skapar man ett CV med liten eller ingen yrkeserfarenhet?

Är du gymnasieelev eller student och har väldigt liten yrkeserfarenhet att ange i ditt CV? Här är tipsen från CVmaker-teamet som hjälper dig att fylla luckorna i ditt CV.

Vill du söka praktikplats, sommarjobb eller volontärarbete men har väldigt lite yrkeserfarenhet att lägga till i ditt CV? Behåll lugnet, vi kommer att lista några tips du kan följa för att färdigställa ditt CV och få ditt drömjobb eller praktikplats!

CV-exempel med lite arbetserfarenhet

Exempel på CV

Ladda ner – CV-exempel med lite arbetslivserfarenhet

Skapa ditt professionella CV nu

1. Fyll i din profil

Börja först med att skriva en kort presentation av dig själv till ditt CV. Denna introduktion gör det möjligt för rekryteraren att snabbt bilda sig en uppfattning om vem du är och vad du letar efter. Ange dina personuppgifter (efternamn, förnamn, ålder), sedan titeln på den tjänst eller praktikplats du söker, slutligen, vilken typ av anställning som intresserar dig.

För att förbättra din profil är det viktigt att lyfta fram de egenskaper och färdigheter som kommer att vara bra för din jobbansökan. Om du exempelvis letar efter ett jobb inom restaurangbranschen, lyft fram din förmåga att hantera stressiga situationer, din servicekänsla eller att huvudräkning är din styrka!

Notera: En kort beskrivning av dig själv gör det möjligt för rekryteraren att få en snabb uppfattning om vem du är och vad du letar efter!

2. Skriv innehållet i ditt CV (Få inte panik över den här delen)

Nu måste du skriva den del som rör din livserfarenhet. Detta kan vara en komplicerad uppgift när du har liten eller ingen erfarenhet av den professionella miljön.

Det är då dags att leta efter eventuella erfarenheter som kan värderas i ditt CV. Eventuell betald eller obetald erfarenhet ska finnas med på ditt CV.

Hjälpte du en familjemedlem att driva montern på en loppmarknad till exempel? Tveka inte att nämna det, denna erfarenhet kommer att visa att du har haft en första kontakt inom försäljningsområdet.

Om dina föräldrar har anförtrott dig att passa din lillasyster eller lillebror kan du också beskriva din barnomsorgsupplevelse.

Dina upplevelser utanför läroplanen kan också vittna om dina olika färdigheter (organisering av evenemang, dina erfarenheter på sommarläger, monteranimation, grupparbete som utförs i klassen etc.).

För att hjälpa dig att färdigställa den här delen, lista alla aktiviteter eller tjänster som du har blivit ombedd att utföra och även om det kan verka obetydligt för dig, kommer de på ditt CV att vara livserfarenheter som perfekt kan matcha den typ av jobb du letar efter.

Så kom ihåg: Ingen erfarenhet ska försummas, du har mer än du tror!

3. Ange behärskningen av ett eller flera främmande språk

Tveka inte att värdera de språk du behärskar! Faktum är att ju fler språk du talar, desto fler chanser har du att få det jobb du vill ha! Du kommer att kunna söka jobb som kräver personal som kan hantera en utländsk kundkrets. Om du har kunskap i andra främmande språk kan du också nämna det, i det här fallet kan du översätta några ord och därmed hjälpa dina medarbetare! Om du siktar på internationella jobb kommer flytande främmande språk att vara en tillgång i målföretagets urvalsprocess.

Kom ihåg: Att behärska flera främmande språk ger dig fler möjligheter att söka jobb internationellt! 

4. Globetrotter? Lista dina relevanta resor!

Varför nämna dina resor på ett CV?

När du blir ombedd att nämna de resor du har gjort under de senaste åren är det inte av malplacerad nyfikenhet de vill veta hur många destinationer du har besökt. Så gör inte misstaget att lista alla semesterdestinationer där du tillbringade några veckor som en del av dina skollov. Att nämna dina resor bör vara konsekvent information för rekryteraren. Det handlar om att lista dina internationella erfarenheter som har gjort det möjligt för dig att bättre förstå kulturen i det besökta landet och därmed visa att du kan utvecklas i ett internationellt sammanhang och särskilt i en ny miljö. Du kommer därmed att lyfta fram nyckelfärdigheter för ett jobb, såsom din mångsidighet och din förmåga att anpassa dig.

Kom ihåg: Prata bara om resor som kan ge ytterligare information om din personlighet!

Skapa ditt professionella CV nu

5. Verkar ditt CV tomt? Här är våra tips för att väcka ditt CV till liv!

Det sista tipset vi kan ge dig handlar om utformningen av ditt CV.

Verkar ditt CV tomt och livlöst efter att ha tillämpat alla våra råd?

Lek med dokumentets layout, centrera din text, placera dina sektioner som du vill ha dem, lägg till numrerade punkter, alla medel är bra för att ge illusionen av att ha ett välfyllt CV! Lämna gärna några tomma utrymmen på ditt CV så att din information passar på ett A4 CV-format.

Behöver du hjälp med att sätta ihop ditt CV?

Tack vare vår intuitiva CVmaker-mjukvara har det aldrig varit så enkelt att skriva ditt CV! Hitta all vår design och anpassningsbara CV-mallar och skapa ditt CV på mindre än 10 minuter!

Vårt team av experter står till ditt förfogande för att ge råd, optimera ditt CV eller helt enkelt göra någon modifiering du önskar.
Vänta inte längre utan ge dig själv bästa möjliga chans att få jobbet du drömmer om!

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.