Fem Intervjutips för introverta

Vi har alla varit där. Nerverna på spänn, kroppstemperaturen stiger, i väntan på det fruktade ögonblicket dörren öppnas, och någon i en vass kostym ropar vårt namn och uppmanar oss att uthärda en halvtimme av det som känns som ett helvete.

Anställningsintervjuer är utmanande. Det går inte att komma runt det.

De flesta av oss introverta kommer att behöva lära sig hur man krossar en intervju för att komma dit vi vill på karriärstegen. Den goda nyheten är att vi inte är ensamma. Även de mest självsäkra individerna har förmodligen fått fjärilar och lätt svett.

Undersökningar tyder på att att tala inför andra är fobi nummer 1 i Storbritannien - med 67 % av människorna som var rädda för att ta till mikrofonen inför en folkmassa. Detta är högre än höjder, spindlar och mörker.

Med det i åtanke, här är några knep som hjälper dig att få jobbet du vill ha.

1. Bli bekväm med småprat

Låt oss vara ärliga ett ögonblick. Ingen gillar småprat. Vissa människor i den här världen glider runt och startar en konversation med alla, men innerst inne är de förmodligen likaså bekväma att prata om vädret. De försöker desperat fylla obekväma tystnader, oavsett om det handlar om vädret, att ta upp familjens husdjur, bensinpriset eller den senaste Netflix-specialen.

Om du är en introvert kanske det inte är naturligt att fylla luckor och föra samtal, så förbered dig i förväg. Tänk på ett par tillgängliga ämnen som du kan dra nytta av för att lätta på pressen och bryta isen. Vädret är en klassiker i svensk konversation, men det finns bara så mycket du kan säga om att det är eländigt på vintern och mulna somrar. Lägg till ett par extra punkter till dina mentala anteckningar.

2. Undersök företaget

Om det är något som arbetsgivare hatar så är det människor som kommer till en intervju med liten eller ingen kunskap om var de är och vad de kommer att göra om de får jobbet. Forskning tyder på att nästan 50 % av arbetsgivarna inte skulle erbjuda en kandidat utan kunskap om företaget ett jobb. Innan du lämnar hemmet, kolla in webbplatsen, titta på tjänsterna och produkterna som företaget säljer och läs om bakgrunden. Sammanfatta och memorera alla punkter om deras etos eller företagskultur. Dessa kommer att vara guld när du svarar på frågor om varför du tror att du skulle passa bra för varumärket eller vad du kan tillföra teamet.

3. Uppsälj dina introverta egenskaper

Låt oss erkänna det. Vi tänker ofta på vår introversion som en negativ sak, när det faktiskt kan vara en positiv egenskap.

Alla vill inte arbeta med supersäkra och utåtriktade människor, och det finns mycket att säga för att hitta en balans inom ett team. Enligt våra vänner på Myers-Brigg föredrar 57 % av befolkningen introversion framför extroversion, så du kanske upptäcker att du är efterfrågad. Många av oss kommer att ljuga genom tänderna när vi frågas om våra tillgångar och karaktärsdrag i jobbansökningar och intervjuer. Vi lägger lätt märke till att vi är självsäkra individer som är "ambitiösa" och "alltid redo för en utmaning", även om orden får våra magar att kurra.

Det är särskilt sant för oss svenskar.

Sanningen är att introverta personer har en mängd briljanta egenskaper, och vi måste sälja in dessa egenskaper. Dessa inkluderar:

 • Att vara bra lyssnare
 • Att vara eftertänksam
 • Respektfull mot andra som vill komma till tals eller delta i ett samtal eller möte
 • Uppmärksam
 • Hårt arbetande
 • Medkännande
 • Empatisk

För att citera filmen The Producers från 1967, "if you've got it, flaunt it".

4. Fejka tills du klarar det

Att skrika om dina styrkor från hustaken faller inte naturligt för introverta, men till viss del måste du kunna marknadsföra dig själv i en intervju . Du kanske inte är den mest självsäkra personen, men det betyder inte att de måste veta det. Dessa fysiska egenskaper efterliknar extroverta personer och självförtroende:

 • Sitt upp med rak rygg
 • Le under intervjun
 • Få ögonkontakt
 • Nicka eller ge kroppsspråk som indikerar att du lyssnar
 • Tala högt och tydligt (naturligtvis, skrik inte, men mumla inte)
 • Be om betänketid för att förbereda lyssnaren för tystnad (denna tystnad kommer då att kännas mindre besvärlig eftersom den är avsiktlig!)

Din extraversion kan vara falsk, men vem du är är verklig. Fundera på vad du kan erbjuda, vad du redan har uppnått i din karriär och vad du vill tjäna på nästa fas i ditt arbetsliv. Fokusera på att ge exempel på ditt arbete. Prata om utmärkelser eller scenarier som har utspelat sig som understryker din lämplighet för rollen. Det är inte att visa upp sig för att uppmuntra någon att titta igenom en portfölj eller några publikationer som du är ansvarig för.

Kom ihåg att det är skillnad mellan att skryta och att backa upp dig själv.

5. Gör en virtuell genomgång

Om din puls stiger vid blotta tanken på att sitta framför en panel, ta en virtuell genomgång.

Träna med en vän eller familjemedlem som du känner dig bekväm med. Försök förebygga frågor och förbereda svar. Gå igenom några övningar för att hjälpa dig att känna dig lugn och avslappnad. Andas djupt, ge dig själv gott om tid och kom ihåg att panelen kanske inte nödvändigtvis letar efter en extrovert. Se de vanligaste frågorna under en intervju och öva på att svara på dem.

Ta dig tid att förbereda dig innan du går till intervjun mentalt. Introverta briljerar inte alltid i intervjuer, men vi är ofta lämpliga matcher för rollen i fråga. Om du har en intervju på gång, skriv inte av dina chanser eftersom du inte är den mest högljudda eller fräckaste i rummet. Du har egenskaper som skulle gynna alla företag, så kom ihåg att andas, förbered dig i förväg, ta dig tid att svara på frågor, var dig själv och uppförsälja dina introverta karaktärsdrag. Du kanske är precis vad panelen letar efter.

Lycka till med nästa intervju! Du kommer att blåsa överträffa deras förväntningar.

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.