Hur man skriver ett grymt CV som student? De bästa tipsen för att få en anställning!

Som alla nyutexaminerade kommer att säga är det en konkurrenskraftig arbetsmarknad när du lämnar universitetet eller högskolan. Det är därför det är så viktigt att lägga ner mycket arbete på att bygga ett professionellt CV. Oavsett om du letar efter ett deltidsjobb medan du studerar eller vill skaffa ditt första jobb i branschen du har arbetat dig mot, är det viktigt att du gör ditt CV presentabelt och lättläst. Läs vidare för att ta reda på hur du kan skapa det perfekta CV:t för att fylla dina behov.

Skapa din professionella CV nu

Hur skiljer sig ett student-CV från andra CV?

I huvudsak skiljer sig ett student-CV inte direkt från ett professionellt. Den stora skillnaden, generellt sett, är att du inte kommer att ha så mycket erfarenhet som någon som har varit på arbetsmarknaden länge. Lite arbetslivserfarenhet är oftast en nackdel, men arbetsgivarna förstår att eleverna sannolikt inte kommer att ha alla de färdigheter de kräver - om man inte talar om äldre studenter som har gått tillbaka och börjat studera mitt i karriären. Därför måste en students CV göra mer av de positiva egenskaperna istället för att lyfta fram relevant arbetslivserfarenhet.

Hur man börjar skriva ett CV som student

Titta på ett exempel på ett student-CV och utgå från det. Det finns många mallar att välja mellan och som hjälper dig att få en start. Att använda någon annans mall kan vara en stor hjälp och det är verkligen bättre än att stirra sig blind på ett tomt pappersark. Även om handskrivna CV är godtagbara i vissa fall, kommer de allra flesta arbetsgivare förvänta sig att en student ska skriva ett CV på en ordbehandlare som kan skrivas ut på ett eller två A4-papper eller skickas via e-post, beroende på ansökningsprocessen i fråga.

CV exempel – Universitetsutbildad söker Assistenttjänst – Oxford mall

CV exempel – Universitetsutbildad söker Assistenttjänst

Ladda ner denna cv mall - Systemutvecklare söker tjänst

ovanstående cv, så söker Anna en assistenttjänst. Hon har sedan tidigare en relevant universitetsexamen samtidigt som hon längtar efter att börja bygga sin karriär. Hon har sedan tidigare haft flera relevanta roller där hon varit både assistent men även administrationschef vid hennes tidigare anställningar. Hon bör således ligga i framkant när det gäller den listade vakansen och ha en bra chans att ro det hela i hamn. För att stärka sitt CV så nämner Anna även sina olika språkkunskaper eftersom tjänsten kräver goda kunskaper i ett flertal språk. 

Vad ska du skriva i ditt CV?

Börja med ditt namn och dina kontaktuppgifter innan du går vidare till din personliga profil och dina utbildningsmeriter, inklusive eventuell arbetslivserfarenhet som du kan ha fått från deltidsarbete eller praktikplatser. Skriv i fullständiga meningar även om du kan använda punktlistor här och där, till exempel för att lista dina provresultat. Om du redan har en examen och sedan har studerat för en magisterexamen, kom ihåg att inkludera din senaste klara utbildning först, inklusive den högre utbildningen när du fått den. Arbeta sedan dig tillbaka till A-nivåresultat, GCSE-examen och så vidare.

Ett bra cv måste innehålla minst följande;

Personliga /kontaktuppgifter

 • Fullständigt namn
 • Bostadsort
 • Telefonnummer
 • E-postadress
 • LinkedIn-profil (om den är representativ och uppdaterad)
 • Personlig profil; en kort, men kraftfull introduktion av dig själv. Förklara vem du är, vad du är skicklig på och vad du letar efter och dina ambitioner är i två till tre korta meningar.
 • Arbetslivserfarenhet; beskriver de jobb och den arbetslivserfarenhet du redan har. Förklara kortfattat dina uppgifter, ansvar och prestationer. Försök att fokusera på överförbara färdigheter som hjälper dig att lyckas inom andra yrken också.
 • Utbildning och kvalifikationer; sätt din senast avslutade studie först. Om det är relevant för det jobb du söker, inkludera information om din examen, till exempel specifika färdigheter som lärts, genomförda projekt och din specifika roll och prestationer.

Skapa din professionella CV nu

Hur hanterar man liten eller ingen yrkeserfarenhet?

Du kan inte trolla fram erfarenhet ur tomma intet, så använd den kunskap du har för att försöka visa dina färdigheter på ditt CV. Aktiviteter som medlem i klubbar och sociala grupper inom och utanför skolan kan användas för att visa din organisatoriska, personcentrerade och kommunikationsförmåga, till exempel. Låt dig inte frestas av att hitta på arbetslivserfarenhet som du inte har. Du kommer under en intervju sannolikt att bli påkommen ganska snabbt om du inte har någon erfarenhet inom ett område som du påstår dig ha. Oavsett vilket arbete du har gjort, även om det bara har varit ett sommarjobb, är relevant och visar din förmåga och vilja att arbeta.

Självklart vill du inte bara visa information som är relevant och därmed tillför värde på ditt CV. Om du känner att du behöver ge ditt CV lite mer "innehåll", på grund av brist på yrkeserfarenhet, överväg då att lägga till följande delar;

 • Aktiviteter utanför läroplanen; har du varit en del av en akademisk klubb, studentförening eller har du skrivit för en skoltidning? Utmärkt! Dessa aktiviteter kan visa både kompetens och engagemang. Att inte nämna dem i ditt CV skulle vara en stor miss.
 • Intressen; Om dina fritidsintressen eller personliga intressen överensstämmer med det arbetsområde eller den bransch du söker inom, kan detta ge dig en fördel jämfört med andra kandidater. Försök att vara specifik här; vad exakt är du intresserad av? Finns det specifika böcker, författare eller experter som inspirerar dig? Ju mer specifik du är, desto mer autentiska verkar dina intressen.
 • Skolprojekt; har du gjort ett projekt där du visat kompetens som krävs för det jobb du söker? Det är en bra ersättning för arbetslivserfarenhet! Beskriv uppdraget, din specifika roll och projektets resultat. Om projektet eller efterforskningen du har gjort har fått någon publicitet, se till att inkludera en länk.
 • Bra betyg; har du uppnått betyg över genomsnittet? Det kan faktiskt ge dig en fördel jämfört med andra studenter. Nyckeln här är presentation; Du kanske vill fokusera på de kurser som är mest relevanta för arbetsfältet i stället för hela resultatlistan.

Skapa din professionella CV nu

Hur du gör så att ditt student-CV sticker ut

Låt oss inse det; din brist på yrkeserfarenhet kan betraktas som en nackdel av din potentiella arbetsgivare. Därför måste du utmärka dig inom andra områden, till exempel ditt CV. Nyckeln här är att skräddarsy ditt CV för att sömlöst passa arbetsbeskrivningen. I arbetsbeskrivningen ger arbetsgivare en hel del ledtrådar om vad de söker i en kandidat. Använd denna information till din bästa fördel! Se till att de kunskaper som krävs lätt kan hittas när du skannar igenom ditt CV.

Om du söker jobb i en kreativ bransch, då kan du med fördel sväva ut genom att använda färg, grafik och bilder. Men de flesta arbeten kräver att du håller dig till ett konventionellt format som gör det svårt att få ditt CV att sticka ut från konkurrenterna. Alternativt kan du använda block av versaler för dina avsnittsrubriker vilket gör att ett CV ser mer dynamiskt ut. När du listar viktiga attribut som gör dig anställningsbar bland andra mer vanliga, kan omdömesgill användning av kursiv eller fet text också göra skillnad. Nyckeln här är att inte överdriva formateringen eller så kan ditt CV se lite barnsligt ut.

Följande tips kommer också att bidra till att göra att ditt CV sticker ut från andra;

 • Se till att harmonisera de olika delarna av ditt CV och personliga brev för att göra det till en sammanhängande, konsekvent berättelse för rekryterare. Till exempel om du söker ett starkt kommersiellt inriktat jobb så hjälper det inte riktigt att nämna din ambition att bli en världsberömd miljöaktivist.
 • Att hävda färdigheter är en sak, att visa dem är en annan. Om det finns vissa färdigheter som är viktiga för en viss roll, säg bara inte att du har dem utan försök att ange var du lärt dig dem. Så om du hävdar starka organisatoriska färdigheter, försöka hitta exempel där du visat denna färdighet. Förutom yrkeserfarenhet kan detta till exempel också vara att anordna ett evenemang för en idrottsklubb eller studentförening.
 • Fokusera på prestationer. Oavsett om du fick betyg över genomsnittet i vissa kurser eller projekt vid universitetet eller var överpresterande på ditt extrajobb, är det något arbetsgivare är intresserade av. Sprang du ett maraton eller besteg ett berg? Ett bra sätt att kompensera för brist på arbetslivserfarenhet!

Skapa din professionella CV nu

Varför skräddarsy ditt CV inför varje ansökan?

Alla jobb är olika. Alla arbetsgivare har olika varumärkesidentiteter och även arbetssätt. Om du inte skräddarsyr ditt CV utifrån dessa krav, är sanningen då att du kan ha svårt att få den där viktiga intervjun. Men genom att skräddarsy ditt CV här och där, ger du dig själv bästa möjliga chans att bli kallad senare. Du behöver dock inte skriva om ditt CV varje gång du söker jobb. Bara några subtila förändringar kan göra hela skillnaden. Tänk dig till exempel att du ville få arbete inom välgörenhetssektorn. När du anger dina skolkvalifikationer, placera ditt biologiresultat först om arbetsgivaren i fråga gör medicinsk forskning. På samma sätt bör du lista dina språkresultat högst upp om välgörenhetsorganisationen i fråga agerar utomlands och då kan kräva sådana färdigheter. Även om du tror att dessa uppgifter inte kommer att göra någon skillnad, måste du komma ihåg att vissa student-CV är mycket lika varandra. Bara en liten avvikelse kan ge dig minsta övertag gentemot dina konkurrenter och sätta dig på listan för en intervju. Ett annat användbart tips är att ändra ordning på orden i din personliga profil så att all information som är mer relevant för arbetsgivaren i fråga visas högre upp.

Vilket format och struktur är bäst för ett student-CV?

Vissa jobbansökningar anger det format de vill få CV:t i. Detta beror oftast på att processen följs av ett ansökningsformulär och de berörda arbetsgivarna vill inte kopiera information som kommer att sakta ner deras urvalsprocesser. Under omständigheter där det inte har funnits någon struktur som lagts ut för dig, då är det bäst att hålla sig till ett beprövat format. Använd ett tydligt och läsbart teckensnitt som ser professionellt ut. Comic Sans är något att undvika medan Times New Roman, Arial och Verdana alla fungerar bra. Använd en något större teckenstorlek för ditt namn och dina kontaktuppgifter – CV:t handlar trots allt om dig. Använd också underrubriker för de olika avsnitten i ditt CV. Se till att du använder radbrytningar på ett bra sätt så att informationen i ditt CV ordnas på ett sätt som snabbt kan skannas av. Kom ihåg att arbetsgivare ser hundratals hoppfulla student-CV, ibland varje dag, så ditt kommer bara att läsas i detalj om det har lyckats komma förbi den första skanningen. Tänk på att ditt CV inte bör vara för långt. Hur långt ett CV ska vara är inte en exakt vetenskap eftersom det beror på annan information som lämnas i ett personligt brev eller på en ansökningsblankett. Som sagt, om du går mot två A4-sidor, då ditt CV är för långt och du måste trimma ner det.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.