Hur man skriver ett grundläggande, enkelt CV? Tips för att skapa ett enkelt CV snabbt och enkelt!

Är du nyutexaminerad och letar efter ditt första jobb? Kanske är du på jakt efter grönare betesmarker. Om du är i någon av ovanstående situationer, behöver du ett imponerande CV för att sticka ut mot de andra sökande. Att skriva ett CV är inte en dans på rosor; dessa två sidor kommer att avgöra om du kommer att få en intervju. Därför finns det en hel del press på att sticka ut från andra sökande. Den goda nyheten är att du inte behöver arbeta ensam på ditt CV. Här är en guide med information om vad som ska ingå i ditt CV, vad du ska lämna, och vad arbetsgivarna förväntar sig:

Skapa ditt professionella CV nu

Vilka är måste-ha avsnitten i ditt CV?

Ditt CV måste innehålla följande avsnitt för att ge rekryteraren tillfredsställande information:

1. Personuppgifter

Medan kontaktuppgifter är en no-brainer, skulle du bli förvånad över att få reda på att några människor glömmer att inkludera en del uppgifter. Du bör ange ditt fullständiga namn, yrkestitel, personlig e-postadress och ett mobiltelefonnummer. Annan valfri information som du kan tillhandahålla är din LinkedIn-profil och en professionell webbplats. Du bör dock inte nämna följande:

 • E-postadress för arbete och eventuella aktuella affärskontakter
 • Irrelevanta webbadresser på sociala medier
 • Fotografier

Du bör också se till att din e-postadress är professionell, inte någon fancy eller rolig e-postadress. När du anger ett telefonnummer måste röstmeddelandet också låta professionellt.

2. Personligt uttalande

Den personliga profilen är en viktig del av resumén, och på grund av sin märkbara position, kommer rekryteraren att se den först. Ditt mål när du skriver en sammanfattning är att ge en snärtig översikt av dig själv. Vilka nyckelattribut har du? Vilket värde kan du tillföra organisationen? Det är ett kort stycke i två till tre meningar, men orden bör övertyga anställande chef att ditt CV är värt att läsa. Här är vad du bör skriva:

 • Vem du är
 • Dina prestationer
 • Två eller tre färdigheter
 • Din vision och vad du tänker göra för det nya företaget
 • Använd actionord för att göra det tufft och kraftfullt

Du bör dock avstå från att skriva ett långt stycke som förklarar varför du vill ha jobbet. Nämn inte någon irrelevant information.

3. Arbetslivserfarenhet

Din relevanta anställningshistorik är kärnan i resumén, och du bör lista dina tidigare jobb i omvänd kronologisk ordning. Beskriv detta avsnitt i ordningen nedan:

Officiell arbetsbefattning: Varje post bör börja med en officiell befattning med fetstil. Yrkesarbetstitlarna belyser dina karriärframsteg.

Företag och plats: Ange namnet på organisationen, adress och ort där du arbetade.

Anställningstid: Inkludera den period du arbetade i organisationen genom att ange månad och år då du började och det datum du lämnade.

Arbetsuppgifter och ansvar: Ge en sammanfattning av dina ansvarsområden och arbetsuppgifter för varje befattning. De bör dock vara relevanta för den tjänst du söker.

Resultat: Prestationerna belyser hur bra du gjorde ditt jobb. Här kan du göra en lista över statistik och siffror som bevisar dina prestationer. Använd den här delen för att övertyga arbetsgivarna om att du kan tillföra mervärde till deras organisation.

Du bör endast lämna information för 15 års arbetslivserfarenhet. Om du har arbetat mer än 15 år, utelämna korttidsjobb och praktikplatser. Om du har lite arbetslivserfarenhet kan du inkludera praktikplatser och volontärjobb.

4. Utbildningsbakgrund

Vilken information som ska ingå i det här avsnittet beror på din arbetslivserfarenhet. Till exempel, om du har mer än två års erfarenhet, inkludera då bara eftergymnasial examen genom att nämna examendatum, namn på skolan och din examen. Om du är en nyexaminerad så nämn dina utmärkelser, avhandlingstitel, kurser som är relevanta för jobbet, bästa resultat, fritidsaktiviteter med akademisk inriktning. Datum är lämpligt för nybörjarsökande, men om du har över tio års erfarenhet kan du lämna datum utanför.

5. Färdigheter

Du bör inkludera minst fem färdigheter som är relevanta för den position du söker. De tekniska färdigheterna är de arbetsspecifika hårda färdigheterna som webbutveckling, IT-kompetens och statistisk modellering. Dina mjuka färdigheter inkluderar effektiv kommunikation, problemlösning, beslutsfattande och kritiskt tänkande. Du bör ange din språkkunskapsnivå och kanske kortfattat illustrera hur du använt dessa förmågor tidigare. Det är dock viktigt att förbli relevant. Därför bör du matcha kvalifikationerna i annonsen med de färdigheter du har och inkludera relevanta sökord.

Skapa ditt professionella CV nu

Vilka avsnitt kan utelämnas på ett enkelt CV?

Följande avsnitt är inte obligatoriska, men du kan inkludera dem i ditt CV och kanske få en intervju:

 • Volontärarbete: Det ger en fantastisk upplevelse att lägga till ditt CV och visar även dina passioner och intressen utanför din karriär.
 • Språk: Om du har flera språkkunskaper, nämn dem så länge de är relevanta för den anställning du söker. Emellertid, din kompetensnivå bör vara bättre än grundläggande och över.
 • Utmärkelser: Lägg till relevanta utmärkelser du har fått i ditt yrke, och du kommer enkelt att få en intervju.
 • Hobbyer och intressen: Du kan nämna dina passioner och fritidsaktiviteter. Men inte ljuga eller ge generiska hobbyer, som att titta på filmer eller lyssna på musik.
 • Konferenser: Om du har några viktiga evenemang och konferenser du deltagit i tidigare som är relaterade till din bransch, bör du markera dem.

Vad ska du utelämna i ditt CV?

Slösa tid och utrymme i ditt CV genom att ta med följande:

Referenser

Under ansökningsprocessen vill du få in en fot i dörren, vilket innebär att referenser inte tjänar något syfte. Rekryteraren kan dock be dig att inkludera referenser. Därför kan du ignorera avsnittet eller lägga till en sats som anger att du är villig att ge referenser på begäranden.

Diagram

Vissa använder snygga tabeller för att visa sina kompetensnivåer för färdigheter eller språk. De tillför dock inget värde. Därför kan du i stället för diagram ange siffror och relevant statistik.

Fotografier

Bilder ger inte mervärde till ditt CV om du inte ansöker om en modellposition. Avstå därför från att inkludera några bilder och fokusera på att nämna dina färdigheter.

Lögner

Ärlighet hjälper dig att undvika obekväma och pinsamma situationer under anställningsprocessen. Lämna inga falska uppgifter i ditt CV. Om rekryteraren är flitig, kan de faktagranska din information. Dessutom bör du inte dölja luckorna i ditt CV. Alla avbrott i karriären bör förklaras väl. Du kan ge färdigheter som förvärvats under tiden borta.

Skapa ditt professionella CV nu

Hur ser ett bra och grundläggande CV ut?

Om du använder det omvända kronologiska formatet beror ordningen på din arbetslivserfarenhet. Ett standard-CV följer följande ordning:

1. Personuppgifter
2. Personligt uttalande
3. Arbetshistorik
4. Utbildning
5. Färdigheter
6. Extra avsnitt

Om du är nyexaminerad kommer din utbildningsbakgrund efter det personliga uttalandet. Du kan också använda ett kompetensbaserat CV för att lyfta fram de attribut som gör dig perfekt lämpad för jobbet.

Hur man handskas med liten eller ingen erfarenhet?

Att hitta ett jobb med liten erfarenhet är en kamp i uppförsbacke, men det bör inte stoppa dig. Här är några idéer som hjälper dig att få intervjuer:

Maximera ditt uttalande: Använd CV-sammanfattningen för att illustrera varför du är den perfekta kandidaten för jobbet. Prata om dina färdigheter och visa upp din personlighet. Berätta inte historier utan ge kortfattad information.

Markera dina färdigheter: Även om du inte har någon arbetslivserfarenhet är de överförbara färdigheter du får från college och volontärprogram mycket värdefulla. Några av de attribut du förvärvar är tillämpliga i olika fält, och den anställande chefen kan överväga dig för befattningen.

Välj nyckelord noggrant: Om rekryteraren använder screeningprogram måste du använda relevanta sökord för att se till att du klarar screeningen. Relevanta sökord ger ditt CV en chans att nå rekryteraren.

Att skapa ett koncist CV är nödvändigt för att få en intervju och ett jobb. Med ovanstående guide kommer du med lätthet att göra ditt CV imponerande.

Skapa ditt professionella CV nu

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.