Hur man skapar ett modernt CV! Kolla in våra exempel, tips och mallar

Förr var ett CV en enkel lista med personlig information, arbetslivserfarenhet och referenser, men idag måste du få ner betydligt mer på pappret. Arbetsgivare letar efter det som utmärker just dig. Vad är din personlighet, var står du i livet och vilka moderna egenskaper har du? Tydliga och strikta regler ger plats för originalitet och kreativitet. Det ger dig möjlighet att göra ditt CV mer personligt, men alla dessa val är också överväldigande. Hur utnyttjar du utrymmet på ditt CV på bästa sätt? Vilken information söker arbetsgivare och hur ser du till att ditt CV sticker ut direkt? Vi hjälper dig gärna på vägen med dessa användbara tips för ett modernt cv!

Modernt CV - Stanford mall

Exempel på CV

Modernt CV - Ladda ner

Skapa ditt professionella CV nu

Tips 1: Börja med en personlig profil

Rekryterare och arbetsgivare vill snabbt och enkelt kunna se vad du har att erbjuda dem. Det är därför det är så viktigt att lägga till en personlig profil i ditt CV. Använd det första stycket i ditt CV för detta, så att läsaren omedelbart ser vad du har att komma med. En personlig profil är därför en kort sammanfattning av ditt CV. Vilka egenskaper har du att erbjuda, vilken typ av erfarenhet har du och hur ser din personliga situation ut? På ungefär fem rader måste du övertyga en potentiell arbetsgivare om att du är en intressant kandidat. Vill du göra intryck? Justera alltid din personliga profil lite, beroende på vilket företag du ansöker till. På så sätt ser en arbetsgivare omedelbart att du har koll på vad du söker.

Vilka saker ska inte saknas i en personlig profil?

  • Vilken erfarenhet har du? Identifiera relevanta kurser, projekt och jobb
  • Hur är din situation? Kanske har du precis tagit examen, du har gjort en förändring i din karriär eller om du letar efter ett jobb med mer utmaning
  • Vilka egenskaper har du? Ange hur du skiljer dig från andra och nämn konkreta exempel
  • Vilka är dina mål? Letar du efter karriärmöjligheter eller vill du specialisera dig?

Tips 2: Använd en modern mall

Utseendet spelar roll, även när det gäller ditt CV. Ingen är nöjd med en vit A4 med svarta bokstäver i Times New Roman, så inte heller arbetsgivare. Gör ditt CV mycket mer iögonfallande genom att använda en modern mall med rena bilder, lite färg och en unik layout. Det är ett bra sätt att utmärka sig, men också att fånga en arbetsgivares eller rekryterares uppmärksamhet. Det visar också att du är villig att spendera tid och uppmärksamhet på ditt arbete, utan att förbise några detaljer.

Är du inte bra på designprogramvara och tycker du att det är svårt att formatera ditt CV på ett kreativt sätt? Inga problem, för då använder du bara en mall. Dessa dokument utgör den perfekta grunden för ditt CV, sen behöver du bara ange rätt information. På så sätt fångar du uppmärksamheten med ett modernt CV utan att behöva använda InDesign eller PhotoShop för ändamålet. Nyfiken på möjligheterna? På CVmaker hittar du otaliga CV-mallar som alla är moderna, slående och professionella.

Tips 3: Använd en effektiv layout

Du har hittat en modern mall, men du måste fortfarande fylla ditt CV. Traditionella CV:n byggs alltid i kronologisk ordning. Det betyder: din sista arbetslivserfarenhet är alltid högst upp. Sedan listar du allt ditt andra arbete och nämner ditt första jobb sist. Detsamma gäller utbildning och projekt som du har arbetat med. Fördelen med detta system är att arbetsgivarna ser exakt hur du har utvecklats, men nackdelen är att det är tidskrävande att hitta den mest relevanta arbetslivserfarenheten. Tid är pengar, så det kan göras mer effektivt!

Därför är det lämpligt att bygga ett modernt CV baserat på relevans. Har du gått en utbildning eller kurs som perfekt matchar den lediga tjänsten? Då skriver du den först, även om du har gått andra kurser efteråt. Detsamma gäller för din arbetslivserfarenhet. På så sätt ser en arbetsgivare omedelbart vilken relevant erfarenhet du har innanför rocken och hur lämplig du är för jobbet. Det är därför alltid viktigt att anpassa ordningen på ditt CV till den lediga tjänst du söker. Det ökar bara dina chanser!

Tips 4: Lägg alltid till ett professionellt foto

En bild säger mer än tusen ord, så ett modernt CV kan inte göras klart utan en bild. Rekryterare och arbetsgivare är helt enkelt bättre på att komma ihåg ansikten än på att komma ihåg namn. Skicka inte ett separat dokument med ett foto, men arbeta verkligen in fotot i utformningen av ditt CV. Helst placerar du den högst upp på sidan, så att ditt ansikte omedelbart blir tydligt synligt. Det rekommenderas inte att använda en semesterbild eller ett gruppfoto. Investera i din framtid och få några professionella bilder tagna av en erfaren fotograf. Ett proffs vet exakt hur du bäst kan komma till din rätt på ett foto.

Hur ska ditt professionella foto utformas?

  • Använd helst ett porträttfoto. Om det behövs, klipp ett större foto.
  • Behåll storleken av ett passfoto
  • Bär kläder som passar din roll, oavsett om det är affärsmässigt avslappnat eller formellt
  • Ställ dig framför en neutral bakgrund, till exempel en vit vägg
  • Le vänligt mot kameran, men håll ansiktsuttrycket dämpat.

Skapa ditt professionella CV nu

Tips 5: Ta bort gammal eller irrelevant information

Mindre är mer, särskilt när det gäller ett CV. Vissa människor tror att de imponerar med ett tresidigt CV som är pepprat med otaliga kurser, projekt och deltidsjobb. I praktiken är detta en besvikelse, eftersom en arbetsgivare bara vill se vilken relevant erfarenhet du har. Söker du jobb på en marknadsföringsbyrå? Då är det inte intressant att läsa att du en gång hade ett deltidsjobb som målare. Håll dig till det som betyder något just nu och var inte rädd för att ta bort lite här och där. Faktum är att det perfekta CV: t inte är längre än en sida!

Det är också viktigt att kritiskt titta på din utbildning, dina kurser och certifikat. På 90-talet var det till exempel fortfarande en fördel att ha gått en skrivkurs, medan det idag är gammaldags och föråldrat. Denna information utelämnas därför bäst. Detta gäller även certifikat som inte längre är giltiga. Har du gått en kurs för att arbeta med programvara som inte längre används? Då måste du också ta bort den informationen från ditt CV. På så sätt ger du bara rekryterare den information som faktiskt gynnar dem och du förhindrar att ditt CV ser föråldrat ut.

Tips 6: Tänk noga på dina egenskaper och färdigheter

Tidigare arbetslivserfarenhet och en lista med kurser säger något om dina färdigheter, men inte alls allt. Det är därför viktigt att sätta dina egenskaper och kompetenser i fokus ännu mer. Du gör detta med ett separat avsnitt där du markerar högst fem personliga egenskaper. Håll det kort, koncist och framför allt: relevant. Tänk noga på den tjänst du söker. Vilka färdigheter behöver du för att utföra detta arbete och har du redan dessa egenskaper internt? Om så är fallet, betona dem ännu mer och ge konkreta exempel.

I den här delen av ditt CV är det viktigt att skilja mellan hårda färdigheter och mjuka färdigheter. Hårda färdigheter är mätbara och konkreta färdigheter som du har, till exempel kunskap om viss programvara, erfarenhet av specifik utrustning eller att tala ett främmande språk. Mjuka färdigheter är mindre tydligt mätbara, men lika viktiga. Det är dessa personliga egenskaper som gör dig till en bra medarbetare, såsom flexibilitet, bra kommunikation, att vara en lagspelare eller problemlösare. Namnge både hårda och mjuka färdigheter för att visa din bästa sida.

Tips 7: Optimera ditt CV för den digitala världen

I första hand görs varje applikation digitalt. Det innebär att en arbetsgivare eller rekryterare förmodligen kommer att se ditt CV på en datorskärm, surfplatta eller smartphone. Som ett resultat är ofta bara två tredjedelar av ditt CV synligt på läsarens skärm. Tänk på det genom att lägga den viktigaste informationen på den övre delen av ditt CV. Du kan till exempel bjuda in läsaren att rulla nedåt för mer information.

Är du nyfiken på hur ditt digitala CV ser ut på en skärm? Skicka då dokumentet till din egen bärbara dator, surfplatta eller telefon och se vilken del av din meritförteckning som är synlig. Faller viktig information bort eller slukas det mesta av skärmen av ett foto eller grafisk design? Justera sedan layouten på ditt CV utefter det och testa igen. Vill du vara helt säker på att ditt CV kommer att fungera bra i den digitala världen? Skicka då dokumentet till vänner eller familjemedlemmar som har andra telefoner och surfplattor så att de kan kontrollera att ditt CV alltid är som bäst.

Skapa ett modernt CV på nolltid

Det är uppenbart: ett modernt CV måste uppfylla många krav. Vissa regler som var guldstandarden i flera år måste du nu kasta överbord igen. Dessutom spelar utformningen av ditt CV en allt viktigare roll. Kan du behöva lite hjälp med att sammanställa ditt CV eller letar du efter moderna mallar som omedelbart fångar ögat? Använd då CVmakers praktiska resurser! Vi hjälper dig på vägen mot att skapa det perfekta CV:t för denna moderna tid. Bli inspirerad av våra exempeltexter, ladda ner en av våra mallar eller kom igång med vår praktiska CV-skapare. Innan du vet ordet av har du CV:t som kommer ge dig drömjobbet i dina händer.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.