Hur man skriver ett bra curriculum vitae som lärare? Kolla in våra tips och exempel!

Är du en nyexaminerad som vill påbörja din lärarkarriär? Kanske du söker befordran eller övergång från den privata sektorn till den offentliga. Om någon av dessa situationer stämmer för dig, börja utveckla ett grymt curriculum vitae. Ett iögonfallande CV är ett säkert sätt att få dig genom dörren. Att skriva ett CV är inte raketforskning, men att skapa något som leder till intervju kan vara utmanande. Läs vidare för att lära dig hur du skriver ett CV som lärare. Format, struktur och viktiga attribut att nämna.

Hur skriver man CV för ett lärarjobb?

Att vara lärare är ett givande yrke. Du får den sällsynta möjligheten att påverka någons liv och ta fram det bästa i dem. Handledning är mycket konkurrenskraftig, och för att få ett jobb behöver du imponerande kvalifikationer och viss erfarenhet. Ett välpresenterat CV kommer att ge dig den möjlighet du förtjänar. De med mindre erfarenhet kan också få en intervju om deras CV är imponerande. Så hur får du som lärare ditt CV att skina?

Lär känna din målgrupp

Föreställ dig själv som en anställande chef eller rektor. Vilka kvalifikationer, attribut och erfarenheter kommer de att leta efter? De flesta kommer att fokusera på utbildningserfarenhet och metodik. De vill inte se en lista över dina tidigare uppgifter. Fokusera istället på dina prestationer och det värde du tillför skolan.

Skräddarsy ditt CV för jobbet

Alla har en kopia av sitt CV sparat någonstans. Därför, med tidsfristen annalkande, är du frestad att skicka det som det är. Du kan hävda att du nyligen har uppdaterat dokumentet. Du måste dock anpassa innehållet i CV:t så att det passar det jobb du söker. Se till att din erfarenhet och dina egenskaper gör dig till rätt kandidat för jobbet. Även om du inte behöver skriva om det från grunden varje gång så måste du lyfta fram överförbara attribut som skulle imponera på just den arbetsgivaren.

Skapa ditt CV

Fokus på att vara den perfekta kandidaten

När en arbetsgivare annonserar om en ledig tjänst har han den idealiska kandidaten i åtanke när det gäller erfarenhet och kvalifikationer. Egenskaper varierar från en platsannons till en annan. Därför, om du kan spika några attribut en arbetsgivare är på jakt efter, har du en bättre chans att få till en intervju.

Använda relevanta sökord

Ditt CV ska innehålla lämplig pedagogisk terminologi. Det belyser din upplevelse inom området. Dessutom, om det är en online-ansökan, kommer sökord att få ditt CV förbi det sökande spårningssystemet.

Vad du ska sätta i ditt CV

Med skelettstrukturen klar så är det dags att lägga till köttet. Ditt CV bör innehålla följande avsnitt.

  • Kontaktuppgifter: du måste skriva ner ditt fullständiga namn, all annan information inklusive din ålder, civilstånd eller nationalitet är valfritt. Du måste också ange en fysisk adress, personlig e-postadress och ett telefonnummer.
  • CV-profil: ditt CV behöver ett kort personligt uttalande högst upp. Det korta stycket är en sammanfattning av vem du är och de egenskaper som du har som är relevanta för tjänsten. Se det som en sammanfattning av ditt personliga brev i två meningar.
  • Utbildningskvalifikationer: tillhandahålla en heltäckande och korrekt rapport om din utbildningsbakgrund. Framhäv relevanta kurser, konferenser och workshops inom professionell utveckling. Bortsett från de nödvändiga utbildningskraven för en lärare, visar seminarier och att ta extra klasser din passion och engagemang.
  • Arbetslivserfarenhet: ange din tidigare arbetslivserfarenhet och visa deras relevans för den tjänst du vill ha. I stället för att lista ansvar, som kan vara repetitivt, fokusera på betydande prestationer. Inkludera information om din undervisningsmetodik och hantering av utmaningar i det förflutna.
  • Färdigheter: matcha dina kvalifikationer med jobbet genom att inkludera överförbara egenskaper. Använd relevanta exempel för att stödja attributen. Du bör fokusera på dina styrkor för att få ditt CV att skina.
  • Personliga intressen: alternativt kan du lista dina hobbyer och intressen, vilket är särskilt användbart om de är relevanta för yrket. Aktiviteter som mentorskap, coaching och offentliga tjänster kan boosta ditt CV. Sportaktiviteter är också bra, särskilt om du har utmärkelser.
  • Referenser: det är troligt att din nya arbetsgivare vill prata med någon du har arbetat med, helst någon som har sett dig undervisa. Det kan vara rektorn för din tidigare skola, eller en mentor om du är en nyexaminerad. Det är bra att nämna "Referenser finns på begäran." i slutet av ditt CV. På så sätt kan du meddela och förbereda din kontakt för ett samtal från din potentiella arbetsgivare.

Vilken är den bästa CV-strukturen för en lärare?

Innan du börjar skriva måste du bestämma hur du ska organisera ditt CV. På så sätt kan rektorn enkelt följa den information du försöker förmedla. De två populära CV-formaten är färdighetsbaserade och omvända kronologiskt. Båda har många fördelar. Men vilken ska du satsa på? Det beror på personliga preferenser. Men om du nyligen tog examen och har minimal erfarenhet, är ett färdighetsbaserat CV ett utmärkt alternativ. Ett omvänt kronologiskt format är perfekt för alla som har imponerande arbetslivserfarenhet att visa upp.

Omvänd kronologisk stil

I det här formatet fokuserar du på din tidigare arbetslivserfarenhet och börjar med den senaste. Du måste också lyfta fram roller och resultat i din tidigare anställning. För att CV:t skat väcka uppmärksamhet ska du vara specifik och belysa resultaten snarare än arbetsuppgifter. Nämn viktiga överförbara egenskaper längs vägen. För att undvika att upprepa ditt ansvar, kan du nämna de utmaningar du stött på och som du övervunnit. Även om det kronologiska formatet är enkelt och lätt att skriva, belyser det sysselsättningsklyftor.

Färdighetsbaserat CV

CV:t belyser dina överförbara egenskaper. Dina prestationer, erfarenheter och utbildningar nämns också kortfattat. När du skriver CV:t, välj några färdigheter och kompetenser att fokusera på och ge relevanta exempel för egenskaperna. Det kan vara allt från din utbildningsbakgrund, tidigare arbetslivserfarenhet till andra aktiviteter. Med ett kompetensbaserat CV kan du lyfta fram hur bra du hade passat in för jobbet.

Viktiga färdigheter att nämna som lärare

Effektiv kommunikation: En lärare måste vara en utmärkt kommunikatör. Förmågan att förmedla budskapet till studenten kommer väl till pass i läraryrket. Du måste vara expert på att variera din ton och hålla klassen livlig. Din kommunikationsförmåga bör också variera beroende på dina elevers ålder. En viktig del av kommunikationen är kroppsspråk. Därför bör du veta hur man upprätthåller ett positivt kroppsspråk.

  • Förtroende: Bortsett från förmågan att formulera ditt budskap, bör du ha en bra behärskning av ämnet. På så sätt kan du förmedla informationen med tillförsikt.
  • Interpersonella färdigheter: Skolor och läroverk jobbar effektivt i grupp. Därför måste du kunna arbeta med ditt team utan problem.
  • Organisation: Som lärare har du sessioner att förbereda, betyg att sätta och klasser att delta i. Undervisningen är överväldigande om du inte kan organisera din tid. Du måste ha en rutin att följa för att säkerställa att inget arbete lämnas obevakat.


Skapa ditt CV

CV exempel – Lärare – Harvard mall

CV exempel – Lärare

Ladda ner denna cv exempel - Lärare

Jenny vill ha en ny tjänst som lärare i fysiska ämnen. Hon passar också på att nämna att hon söker efter en tjänst där hon kan jobba med barn som har speciella behov. Just detta är väldigt bra och gör att hon sticker ut från mängden. Hon nämner även vilka kurser hon deltagit i när det kommer till just de fysiska ämnena som hon vill undervisa i. 

Jenny nämner även sin lärarutbildning vilket är meriterande eftersom det krävs en licens för att bli en behörig lärare. Hon har även varit på samma arbetsplats sedan hon gick ut skolan och detta visar att hon är lojal och ingen som hoppar runt. Den enda anledningen till att hon söker en ny tjänst är att hon vill jobba med barn med speciella behov.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.