Hur man skriver en personlig profil för ett CV? 8 praktiska exempel som hjälper dig!

Många människor som har en stor meritförteckning i andra avseenden sviker sig själva när det kommer till deras personliga profil. Utan rätt erfarenhet och kvalifikationer för det jobb du går till, kommer din CV-profil naturligtvis göra liten skillnad. Men om du söker efter ditt första jobb eller på liknande sätt är lika kvalificerad som andra kandidater, då kan din personliga profil kan göra att din ansökan sticker ut och hjälper dig att få den där viktiga intervjun. Läs vidare för att ta reda på hur man sätter ihop en professionell profil som berättar vad som behövs på ett övertygande sätt.

Vad är en personlig profil?

I huvudsak är en CV-profil ett personligt uttalande som du gör och som ger läsaren en uppfattning om din personlighet och vad som gör dig till en individ. Det finns olika namn för en CV-profil. Du kan till exempel även kalla det för målsättning eller sammanfattning. Eftersom en profil är en form av sammanfattning av saker om dig själv som relaterar till ditt liv men som inte utgör en mini-biografi. Målsättning kan du kalla det om du beskriver vad du vill åstadkomma i ditt liv och med din nya tjänst. Ingen potentiell arbetsgivare vill ha en djupgående analys av din psykologiska profil. Snarare ger en framgångsrik profil läsaren några insikter i din identitet. Som sådant kommer den att nämna potentiella samtalsämnen som kan dyka upp på en intervju när ni kommer till "lära känna dig" skedet.

Skapa din professionella CV nu

Vissa människor likställer profiler av denna typ med den typ av information du kan inkludera i ett personligt brev, men det är verkligen lite mer än så. Tänk på en framgångsrik personlig profil, målsättning eller sammanfattning  som din chans att komma över några stödjande uttalanden om dig själv och som hjälper dig att se bra ut i ögonen på läsaren. Men du bör inte vara alltför försäljning-liknande i din strategi eller göra överdrivna påståenden eftersom dessa antingen får dig att se arrogant ut eller snart upptäcks som osanningar på en intervju.

Vad ska du skriva i din personliga profil?

Det finns tre huvudelement att sätta i en profil om dig själv. För det första kommer du vilja inkludera viss information om dina personliga attribut som inte nödvändigtvis stöts på i resten av CV. Ett bra exempel skulle vara att säga att du är självgående eller att du har ett öga för detaljer. Naturligtvis kan vem som helst säga sådana saker om sig själva så se till att du ger åtminstone ett exempel på var du har visat ett sådant attribut, oavsett om det är från ditt privaliv eller yrkesliv. Du kan till exempel säga att du är en lagspelare eftersom du har arbetat framgångsrikt i lag med andra proffs tidigare eller för att du är en uppskattad medlem av din lokala idrottsklubb, beroende på vilket som skapar det bästa intrycket i ditt fall.

För det andra bör du nämna några av dina färdigheter. Några av dessa kommer att fastställas från de kvalifikationer de söker så att du inte behöver nämna att du exempelvis är en skicklig förare om du har ett lastbilskörkort. Använd profilen för att nämna andra färdigheter du har utanför dina viktigaste professionella sådana, såsom din förmåga att kommunicera väl. Kom ihåg att lägga till ett exempel, precis som för dina personliga attribut. Slutligen bör din profil nämna alla relevanta erfarenheter du har i relaterat arbete. Även om du söker ett brett spektrum av arbeten, är det perfekt att nämna erfarenhet inom områden av arbete med överförbara färdigheter. Prata om din bakgrund, meritlista eller tidigare utmärkelser eller lovord för att göra ett bra första intryck!

Tips för att skriva en CV-profil, målsättning eller sammanfattning

Om du inte vet hur du bäst ska skriva om dig själv från grunden, titta då på våra exempel på personliga uttalanden nedan och använda de mest relevanta som en mall.

Läs ditt personliga uttalande högt. Hur skulle det låta som en hiss-pitch? Du säljer dig själv till en arbetsgivare i detta första stycket i ditt CV. Var så specifik som möjligt. Du kan helt enkelt konstatera att du har utmärkt skrivförmåga, men en arbetsgivare kommer till exempel att bli mer imponerad om du kan konstatera att du skriver för en skoltidning eller blogg med tusentals hängivna läsare.

Gör en checklista. I din personliga profil bör du svara på minst följande frågor;

Vem är jag och vad letar jag efter?

Vilka egenskaper och färdigheter har jag som kommer att göra mig framgångsrik i denna roll?

Vilka är mina ambitioner och vad är min syn på personlig utveckling i denna roll?

Misstag att undvika när du skriver en personlig profil

  • Att skriva en alltför generisk profil med egenskaper som kan passa någon annan kandidat. Ordet "personlig" används av en anledning; Uttalandet bör endast gälla dig som person och bör vara så specifikt som möjligt och inte utbytbart.
  • Stavfel och grammatiska misstag. Naturligtvis vill du inte ha några stav- eller grammatikfel i ditt CV, men särskilt inte i det inledande stycket! Se till att noggrant kontrollera det. Om detta inte är lätt för dig, be en vän att korrekturläsa din text.
  • Använda punktlistor eller nyckelord. Skriv i stället i fullständiga meningar. Anteckningar eller punktlistor fungerar i andra delar av ditt CV men inte för ett personligt uttalande.
  • För många ord som säger lite. Utsvävande språk framstår som svammel.
  • Att enbart ha fokus på kraven i arbetsbeskrivningen. I slutändan kan denna del få dig att sticka ut! Ja, rekryterare kommer att se om du har de färdigheter som krävs, men ge dem också lite extra. Se till att skriva minst ett unikt element som ingen annan kandidat har.
  • Blandning av första och tredje person. Vilket av dem båda är bra, se bara till att inte använda dem samtidigt.
  • Hitta inte på saker om dig själv eller säg något som motsäger annan information du har lämnat om dig själv i ditt CV.

Vad ska du inte sätta i en CV-profil?

Du behöver inte inkludera någon av de uppgifter som visas någon annanstans på ditt CV i profilavsnittet. Om du gör det så upprepar du bara vad som kommer senare och detta gör din profil svag - som om du har lite att berätta i det. Håll dig till dina mjuka färdigheter snarare än de som är uppenbara eller underförstådda från andra delar av ditt CV. Det är okej att nämna erfarenheter som har viss betydelse för ditt arbetsliv utifrån personliga omständigheter - som din familjesituation, till exempel - men hålla dessa till ett minimum. Ingen vill läsa massor om ditt privatliv. Som sådant är målet att bara komma över en antydan om hur du är.

Undvik skämt och åsikter. Även om dessa har sin plats i intervjuer och kan hjälpa dig att slå andra kandidater i rätt situation, är de inte till för professionella profiler. En annan viktig sak att undvika är negativitet. Din profil bör vara optimistisk och generera ett positivt första intryck precis som du kanske till exempel vill på en första dejt. Ta inte heller med dina kontaktuppgifter och annan personlig information. Dessa ska normalt stå högst upp på ett CV.

Hur långt ska ett personligt uttalande vara?

När du vet vad du ska sätta i en profil och vad du ska lämna ut, bör du sedan tänka på hur lång din profil ska vara. Det finns ingen exakt vetenskap i detta eftersom alla är en individ och följaktligen kommer att vilja inkludera olika mängder information. Som en tumregel bör du ha ett textblock som är ungefär sex till åtta rader långt. Med en typisk teckenstorlek innebär det att du försöker begränsa antalet ord till högst 120, helst lite lägre.

Ju fler erfarenheter och färdigheter du har byggt upp under din karriär, desto mer kommer du naturligtvis att vilja inkludera. Om så är fallet, plocka ut höjdpunkterna bara och undvik att trycka in för mycket information som överbelastar läsaren med fakta om dig. Omvänt, om du är i början av din karriär, kan du ännu ha ganska lite att säga om dig själv. Om det gäller dig så fokusera på dina personliga attribut mer än dina erfarenheter, nämn till exempel din förmåga att gå vidare med människor, med hänvisning till ett exempel eller två.

Var ska en personlig profil vara på ett CV?

Det finns en konvention som nu är väl etablerad att din profil ska gå på första sidan i ditt CV, nära toppen. I de flesta fall börjar cv:t med ditt namn, din adress och dina kontaktuppgifter, till exempel ditt telefonnummer och din e-postadress. Ditt profiluttalande kommer efter detta, följt av en sammanfattning av dina viktigaste prestationer, utbildningsuppgifter, yrkeskvalifikationer och arbetshistorik. Därför behöver ditt personliga uttalande en utmärkt position på ditt CV och det är därför det är så viktigt att få det rätt.

Trots vikten av att placera din profil på den förväntade platsen, tänk på att många läsare kommer att hoppa över detta avsnitt och bara komma tillbaka till det när de har läst de andra avsnitten. Men låt dig inte frestas att placera ditt personliga uttalande i slutet av CV. Detta kommer bara att innebära att läsarna har svårt att hitta och ditt CV kommer att framstå som förvirrande eller dåligt organiserat. Ofta har potentiella arbetsgivare bokstavligen hundratals CV för att gå igenom så håll fast vid konventionerna.

Exempel på CV-profil för inspiration

Vi förstår att det kan vara svårt att skriva ett personligt uttalande för ditt CV. Speciellt när det är första gången, eller när det var länge sedan du skrev ett. Därför har vi samlat några exempel för att hjälpa dig. Kom ihåg; dessa är bara exempel för inspirerande ändamål. En cv-profil ska ändå aldrig vara utbytbar. Om du vill se sammanhanget för dessa personliga profiler, kolla också in våra kompletta cv exempel inklusive profiltexter.

CV-profil, exempel 1 - Modedesigner

"Jag är en modedesigner som är bra på mönsterskärning och sömnad, med ett särskilt intresse för stickat och skräddarsydda kläder. Mitt arbete speglar en uppskattning av intrikat mönster, uppmärksamhet på ytutsmyckning, färg och textur, inspirerad av en entusiasm för vintage kläder. Jag söker just nu en inspirerande arbetsmiljö som gör att jag med en bra utbildning kan utveckla mig själv, samtidigt som jag respekterar min kreativa frihet som konstnär."

Varför är detta ett bra exempel?

 Författaren är mycket specifik om de arbetsspecifika färdigheter. Uttalandet är mycket personligt och kunde inte vara vem som helst personliga uttalande. Hon väljer att skriva första person konsekvent.

CV-profil, exempel 2 - Business grundutbildning

"Flexibel företagsekonom med utmärkt analytisk, projektledning och laganda som erhållits genom universitetsstudier, ett års industriell placering inom logistikbranschen och en mängd deltidsarbete inom detaljhandel och service. Som kapten i skolan fotbollslag har jag visat att jag har starka ledaregenskaper. Jag letar nu efter en utmanande praktik inom ett e-handelsföretag för att utöka min nuvarande kunskap inom marknadsföring på nätet."

Varför är detta ett bra exempel?

I denna CV-profil förklarar författaren tydligt vilka färdigheter han har och hur han fick dem. Han är också tydlig med jobbet och typen av företag han letar efter och hur han ser på sin personliga utveckling.

CV-profil, exempel 3 - Nästa steg i min service-karriär

"Jag äter, sover och andas service. Ända sedan jag minns, har jag velat arbeta inom service. Min passion började när jag växte upp och arbetade i mina föräldrars restaurang. Jag har starka sociala färdigheter och en vardaglig inställning till mina gäster. Men jag kan också vara auktoritativ när situationen ber om det.

Efter att ha arbetat många år i en ledande roll i det pulserande nattlivet i Utrecht ser jag nu fram emot att ta nästa steg i min karriär. Min ambition är att arbeta i en liknande ledande roll i den avancerade besöksnäringen."

Varför är detta ett bra exempel?

Denna profil inleds med ett mycket starkt uttalande. Det förklarar väl vilka sökandens relevanta egenskaper och styrkor är. Efter att ha läst det personliga uttalandet, kommer det att stå klart för en rekryterare vilken typ av jobb den sökande söker.

CV-profil, exempel 4 - Hr-assistent

"Samvetsgrann och ambitiös psykologi och civilekonom med erfarenhet av Human Resources. Mycket skicklig på att ge presentationer i en professionell miljö, vunnit i min roll som styrelseledamot i University Business Club. Söker HR Assistant roll som utnyttjar mina starka sociala färdigheter och möjligheter att ta på sig höga nivåer av ansvar. Söker gärna en roll hos en icke-statlig organisation eller ett företag med höga etiska värderingar."

Varför är detta ett bra exempel?

Detta personliga uttalande är unikt och mycket specifikt. Sökanden hävdar inte bara att han är skicklig på att hålla presentationer, utan förklarar också var han fick denna färdighet. Dessutom är den sökande också specifik i vilken typ av roll och typ av företag han söker.

CV-profil, exempel 5 - Maskiningenjör

"Jag är en ung, skicklig bilmekaniker med stark social kompetens. För närvarande arbetar jag på Kwik Fit Plus som "Assisterande golvchef för garaget". Jag befordrades till denna roll efter att ha arbetat som mekaniker i 3 år, tack vare min utmärkta kompetens att hantera kunder. Sedan förra året har jag en nivå 3 examen och ser nu fram emot en ny möjlighet där jag kan utveckla min yrkesskicklighet. Helst vill jag få jobb på en bilhandlare, där jag kan utnyttja inte bara mina tekniska färdigheter, utan även mina sociala och kommersiella färdigheter inom kundvård och försäljning."

Varför är detta ett bra exempel?

Denna profiltext förklarar väl varför och vilken typ av roll den sökande söker. Det faktum att kandidaten befordras, visar att han fungerar bra hos sin nuvarande arbetsgivare. Samtidigt förklarar hans önskan att arbeta med sociala och kommersiella färdigheter, hans val att leta efter en ny möjlighet hos en bilhandlare.

CV-profil, exempel 6 - Sjuksköterska

" Sjuksköterska söker ett jobb med möjlighet till fler skyldigheter. Högutbildad i att analysera information, fysiska bedömningar och kritiskt tänkande. Erhöll flera certifikat som TNCC och MAB. Letar nu efter en organisation som kan erbjuda en roll med mer ansvar och ett långvarigt kontrakt."

Varför är detta ett bra exempel?

Den sökande förklarar att han letar efter ett nästa steg i sin karriär, med mer ansvar. Han nämner både sina styrkor och intyg som erhållits som är viktiga för detta arbetsområde.

CV-profil, exempel 7 - Försäljningskonsult

"Jag är en ambitiös säljkonsult med erfarenhet av att hantera deadlines, förhandla avtal och arbeta med Salesforce programvara. För min nuvarande arbetsgivare har jag kunnat öka försäljningen från befintliga kunder med 35%, samtidigt som jag förvärvar nya kunder. I kombination med min examen i internationell verksamhet har jag kunnat utveckla min kompetens i en arbetsmiljö som jag trivs med. Jag letar efter en organisation som kan erbjuda mig möjligheten att arbeta med internationellt orienterade projekt."

Varför är detta ett bra exempel?

Förutom att nämna viktiga färdigheter som krävs i försäljningen, nämner kandidaten också specifika resultat som kan utlösa intresse för en ny arbetsgivare. Den sökande nämner också sin önskan att arbeta i en mer internationellt inriktad miljö, som matchar hans studie.

CV-profil, exempel 8 - Butik

"Butiksanställd söker ett företag som kan erbjuda en heltidstjänst. Har byggt erfarenhet det senaste året samt utvecklat flera kompetenser såsom kundsupport, förmågan att arbeta i ett team och kommunikationsförmåga. För närvarande vill jag arbeta heltid för en organisation som kan erbjuda möjligheter att utveckla ledarskapsförmåga.

Varför är detta ett bra exempel?

Det står klart för rekryteraren att den sökande söker ett nytt jobb, eftersom den sökande har en önskan att arbeta heltid. Den sökande nämner färdigheter som utvecklats hos sin nuvarande arbetsgivare och uttrycker sin ambition att utveckla ledningsförmåga.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.