Hur man gör det bästa CV:t för butiksbiträde / säljare ? Kolla in våra tips och exempel!

Detaljhandeln växer snabbt, vilket innebär att den lockar en stor pool av arbetssökande. Denna industri har låga inträdeskrav och kan anställa personer med minimal formell utbildning så länge de kan bevisa sina färdigheter. Om du vill få in en fot bör din ansökan lämna ett gott intryck. Det innebär att göra fel i ditt CV fel inte är ett alternativ. Tur för dig så kan denna guide hjälpa dig att forma ditt CV för att sticka ut och få en intervju inom detaljhandeln.

Skapa ditt CV

Hur skriver du ett CV för ett detaljhandelsjobb?

Detaljhandelsjobb är intensiva högtrycksjobb med brett ansvar. Du måste vara på fötterna, hjälpa kunder hela dagen och du måste fortfarande vara effektiv på lagret och balansera dina kassor. Arbetsgivare är alltid på jakt efter kandidater som är anpassningsbara, organiserade och har olika färdigheter. Så om du vill sticka ut från dina kamrater, bör ditt CV vara imponerande. Att lyfta fram dina färdigheter som är relevanta för det jobb du söker ger dig en fördel. Även utan tidigare erfarenhet kan dina förmågor ge dig en intervju eftersom de visar din lämplighet för rollen. Du bör tänka på de färdigheter du har som kan tillföra värde till företaget och inkludera dem i ditt CV.

 Vanliga jobb inom detaljhandeln

Precis som andra snabbt växande sektorer så har detaljhandeln många arbetstillfällen, från säsongsanställda till fast anställda. Att söka till något av följande jobb kan vara din ingång eller en annan milstolpe i din karriär inom detaljhandeln:

Butikssäljare

Tegel och murbruksbutiker behöver personal som kommer att öka deras försäljning. Butikssäljare handlar direkt med kunder genom att hjälpa dem att göra sina inköp. De är också ansvariga för att upprätthålla ordning i butiken, lagra varor och hålla koll på kunder. När det finns inkommande leveranser hanterar butikssäljaren även lagret. De säkerställer att verksamheten fungerar smidigt, och de har en roll i att öka butiksförsäljningen.

Kundtjänstrepresentant

I takt med att kunderna ökar kommer det att finnas fler kunders behov att ta itu med. En kundtjänstrepresentant hanterar telefonsamtal, hanterar internetchattprogram, svarar på e-post och ger svar på kundernas frågor på sociala medier. De behandlar också klagomål och uppföljning av returnerade varor och återbetalningar. Kunder med problem är ofta otåliga och de kan vara oartiga. Därför kräver jobbet någon med tålamod och exceptionell problemlösningsförmåga.

Kassan

När det finns ett inflöde av kunder kräver butiker ytterligare kassörer för att påskynda köpprocessen. Kassörer gör dock mer än att ta emot betalningar. De hjälper kunderna med returer och utbyten av produkter. De informerar också kunderna om tillgången på kampanjer och belöningssystem. De stämmer av kontanter och balansera kassainflödet och utflödet.

Butikschef

Stora butiker kräver en chef för att övervaka verksamheten och se till att allt fungerar smidigt. Chefen kan också ansvara för medarbetare, budgetering och efterlevnad av säkerhetsföreskrifter och verksamhetspolicyer. De representerar ägarens intressen i verksamheten. Att vara butikschef kräver ett starkt ledarskap och social kompetens för att organisera affärsresurser och säkerställa lönsamhet.

Vad ska du ta med i CV:t?

Innan du börjar skriva ditt CV måste du välja ett format. Innan du bestämmer dig för ett format bör du bestämma om du har tillräckligt med arbetslivserfarenhet för jobbet. Om du är ny i branschen med liten arbetslivserfarenhet, hjälper ett kompetensbaserat CV dig att få en intervju. Men om du letar efter en befordran och har tillräcklig arbetslivserfarenhet så satsa på omvänt kronologiskt format. Köttet av ditt CV bör innehålla följande:

1. Personuppgifter

Det är viktigt att tillhandahålla kontaktinformation, inklusive din nuvarande adress, om den anställande chefen vill kontakta dig. Se till att personuppgifter är högst upp för enkel hämtning.

2. Personligt uttalande

Det är en sammanfattning av dina bästa färdigheter, prestationer och försäljningsargument. Sammanfattningen kan också inkludera dina ambitioner för att söka jobbet. Det personliga uttalandet är den mest avgörande delen av ditt CV eftersom det belyser din personlighet.

3. Arbetslivserfarenhet

Lista din anställningshistorik i omvänd ordning, vilket innebär att ditt senaste jobb blir det första. Förutom att ange ditt ansvar, inkludera dina betydande prestationer. Till exempel kanske du gick i spetsen för en omorganisering som ökade försäljningen med 20%. Men om du nämner prestationer, se till att du förklara din roll i att ha uppnått dem.

4. Utbildning

Du bör lista din utbildningsbakgrund och prestationer värda att nämna. Om du har den minsta anställningshistoriken bör du nämna dina kvalifikationer före arbetslivserfarenheten. Alla andra yrkesmässiga kurser bör också nämnas; de visar att du är angelägen om personlig utveckling.

5. Färdigheter och kompetenser

Dina kunskaper är värda att nämna om de är relevanta för det jobb du söker. Även om du inte har arbetslivserfarenhet kan väl förklarade färdigheter ge dig en intervju.

6. Personliga intressen

Hobbyer är tänkta att bryta isen under intervjuer, men de är valfria. Om du inte har några spännande hobbyer värda att inkludera i ditt CV, hoppa över den delen.

CV exempel – Butiksbiträde – Cambridge mall

CV exempel – Butiksbiträde

Ladda ner denna cv exempel - Butiksbiträde

Karin visar att hon hela tiden bytt upp sig när det gäller tjänster. Från säljare till assisterande butikschef och är nu ute efter en tjänst som butikschef där hon kan få ha sin egen butik.

Hennes gymnasieutbildning inom handel och administration räcker gott och väl eftersom man inom butik oftast klättrar genom att visa sina färdigheter, något hon bevisat genom att hela tiden ha klättrat på karriärstegen.  

Hur skriver du ett perfekt personligt uttalande?

Ett personligt uttalande är ett säljargument och eftersom arbetsgivarna är angelägna om din attityd, måste du skildra din personlighet. Det handlar inte om dina erfarenheter utan den inverkan du kan göra om du är anställd. Använd konkreta exempel och skräddarsy din ambition efter företagets vision och mål. Syftet är att spika några färdigheter på platsannonsen och att få rekryterarens uppmärksamhet. Att skriva att du är bra utan att kvantifiera dina prestationer kommer att göra ditt CV intetsägande.

Här är några exempel:

Exempel 1: Med mer än tre års erfarenhet är jag en hängiven kundtjänstrepresentant som får energi av den snabba arbetsmiljön. Känd för att hjälpa i genomsnitt 40 kunder per dag så funderar jag på att utnyttja mina sociala färdigheter i en ledande position.

Exempel 2: Erfaren säljare med en passion för att hjälpa kunder. Jag är målinriktad och dedikerad att ge en utmärkt shoppingupplevelse.

Exempel 3: Proaktiv och kundfokuserad försäljningsassistent med mer än två års erfarenhet. Känd för utmärkt kundservice, lagarbete och dokumenterad erfarenhet av att öka intäkterna genom merförsäljning.

Vilka är de viktiga färdigheterna eller kompetenserna att nämna i Detaljhandelsjobb?

Anställande chefer uppskattar relevans, så hur identifierar du relevanta färdigheter för ditt CV? Gör en lista över färdigheterna på jobberbjudandet och dubbelkolla mot de kompetenser du har. Några av de färdigheter som krävs för detaljhandelsjobb inkluderar:

  • Lagerfärdigheter: Att arbeta i detaljhandeln kräver påfyllnad av lagerhyllor och se till att produkterna är på rätt ställen. Du bör också övervaka lagernivåer från fönsterdispay till produkter på hyllorna.
  • IT-kompetens: Du måste vara bekant med datorer, elektroniska register och försäljningssystem. Kunskap i informationssystem kan också komma till hands för att hantera inköpstrender. Du bör också vara effektiv när du analyserar data från onlineordrar för att öka försäljningen.
  • Marknadsföringsfärdigheter: Du måste veta hur man övertala och övertyga kunderna att köpa en produkt. Du bör kunna skräddarsy ditt budskap till din målgrupp och övertala dem att vidta åtgärder.
  • Organisationsförmåga: Som butiksarbetare har du massor av aktiviteter att utföra, bland annat genom att fylla på hyllorna, styra kunder, produktillustration och organisera fönsterdisplayer. Därför måste du vara bra på multitasking och vara organiserad för att säkerställa att allt går enligt plan.

Hur får du dig själv att sticka ut bland andra kandidater?

Använda en tydlig och koncis CV-layout

Ditt CV bör vara tydligt och lätt att läsa på skärmen och i tryck. Undvik därför de tjusiga typsnitten och färgerna; svartvitt kommer att leverera budskapet bättre. Du bör också vara kortfattad och hålla dokumentet på två sidor eftersom rekryteraren bara spenderar några sekunder på att skumma igenom CV.

Undvik luckor i meritförteckningen

Se till att alla dina datum knyts ihop för din anställningshistoria. Du bör förklara luckorna för att undvika fel slutsats. Om du var arbetslös, lyft fram de färdigheter och professionella utvecklingskurser du gick under den tiden.

Skräddarsy CV:t för jobbet

Matcha färdigheterna med ansvaret i det annonserade jobbet. Det är lätt att anpassa ditt CV nuförtiden eftersom de flesta rekryterare ger detaljerade arbetsbeskrivningar.

Kvantifiera dina färdigheter

När du använder actionord beskriver du dina prestationer kraftfullt, du behöver konkreta bevis för att bevisa dina färdigheter. Använd siffror och relevant statistik för att lyfta fram dina prestationer.

Vilka personliga egenskaper är det arbetsgivare söker?

Utmärkt kommunikation: Att vara butiksmedarbetare innebär att prata med kunder hela dagen. Därför måste du vara en utmärkt kommunikatör genom flera kanaler.

Öga för detaljer: Du måste vara angelägen om vad produkten visar, hålla hyllorna påfyllda och säkerställa en smidig drift av butiken.

Problemlösning: Problem uppstår ofta med kunder och du bör vara expert på att hantera konflikter och komma med lösningar snabbt.

Skapa ditt CV

Vilken annan information är viktigt att nämna i detaljhandelsjobb?

När du är jobbsökande, se alltid till att ditt CV innehåller sökord relaterade för det jobb du söker. Om du till exempel vill ha en kundtjänstposition, inkludera ord och färdigheter som är relevanta för kundtjänstjobbet. Rekryterare som använder rekryteringsprogramvara filtrerar vanligtvis kandidater baserat på sökordsval. Om du inte inkluderar sökord kanske ditt CV inte kommer till den anställande chefen.

Hemligheten med att få en intervju är att ge rekryteraren tillräcklig information som visar din förmåga att få jobbet gjort. Men du bör kortfattat presentera dina prestationer.

Relaterade artiklar

Mer än 112 872 användare har redan skapat deras CV

Med vår CV-skapare så kan du snabbt och enkelt skapa ett distinkt och professionellt CV inom endast 15 minuter.

Skapa ditt CV

Du har 65% chans att få ett jobb.